Wykonanie
Dziś na obiad zaserwowałam ekspresowy
makaron ze
szpinakiem,
camembertem i
mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane
czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści
szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych.
Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola,
ser kozi, czy smakowe
sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego
makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty w "rynienkę", dzięki
czemu zatrzymuje w sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak
szpinaku i
serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju
makaronu. Gorąco polecam!!!SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):250 g
makaronu Casarecce200 g świeżych liści
szpinaku1 duża
cebula3 duże ząbki
czosnku100 g
sera camembert4 łyżki
mascarpone4 łyżki
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprzgałka muszkatołowasól (ewentualnie)WYKONANIE:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek, wrzuć na nią
cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko.Do
cebuli dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż od razu liście
szpinaku (wcześniej opłukane pod
woda). Podduś całość na patelni przez około 4 - 7 minut aż
szpinak będzie miękki, ale nie będzie się całkowicie rozpadał.Teraz dodaj pokruszony na kawałki
ser camembert i
mascarpone. Posyp
pieprzem i zetrzyj na tarce odrobinę
gałki muszkatołowej (lub dodaj mielonej). Zamieszaj wszystko dokładnie, do rozpuszczenia się
sera.Odcedzony
makaron umieść w naczyniu, dołóż do niego gotowy
szpinak i porządnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego!