Wykonanie
Zrobienie tego dania było powiedzmy..dość ryzykowne. Mój m. nie lubi ani dyni ani
szpinaku. Więc to trochę złośliwe połączenie z mojej strony. Dodatkowo..bez
mięsa czyli zupełnie niejadalne bo nie ma nawet czego powybierać:) Ale..nie taka
dynia w towarzystwie
szpinaku straszna jakby się mogło wydawać. Risotto zniknęło całe w okamgnieniu a mój m. pokusił się nawet o stwierdzenie że było bardzo dobre:) W wersji dla mięsożerców można dodać
pierś z kurczaka.
Składniki:500 g dyni pozbawionej skóry i pestek (użyłam mniej więcej połowy małej dyni)ok. 150 g
ryżu (w zależności od liczby osób, ja na 2 osoby użyłam ok. półtorej paczki)200 g
szpinaku (świeżego lub mrożonego)
gałka muszkatołowasól,
pieprzoliwa2
cebuleopcjonalnie
parmezan do posypania (lub inny
ser)Wykonanie:
Dynię i
cebulę pokrój w kostkę.
Oliwę rozgrzej na patelni dodaj
cebulę oraz
dynię. Duś aż warzywa zmiękną. Dosyp
ryż smaż go przez chwilę. Następnie wlej
wodę (można dodać
bulion, ok 800 ml).
Wodę dodawaj stopniowo.
Ryż musi wchłonąć jedną porcję przed wlaniem drugiej. Gdy
ryż będzie ugotowany dodaj
szpinak oraz
przyprawy. Wymieszaj aż składniki się połączą. Posyp
serem.Smacznego!