Zielona zupa :) Tak ochrzciły ją moje dzieci :) I mimo, że kolor nie przypadł im do gustu to smak jak najbardziej :) Odrobina zieleni zimą :) Przepis znaleziony w książce "Benedyktyńskie smaki i smaczki" Polecam :)Składniki:450g szpinaku (może być mrożony)1 duża cebula4 łyżki oliwy z oliwek7 szklanek bulionu drobiowo-warzywnego (ok. 1750ml)3 jajka6 łyżek tartego parmezanu2 ząbki czosnkuszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzśmietanka kremowa (opcjonalnie)grzanki czosnkowe lub czosnkowe tostyUmyty szpinak pokroić (mrożony rozmrozić i lekko odcisnąć na sitku). Cebulę drobno pokroić. Oliwę wlać do głębokiego rondla i krótko podsmażyć szpinak i cebulę. Po kilku minutach dodać wywar i gotować na małym ogniu ok 30 min. W osobnej miseczce zmiksować jajka, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować, dodać zawartość miseczki i zmiksować raz jeszcze. Podgrzać ale nie zagotować(!)Podawać z czosnkowymi tostami lub grzankami (klik).Smacznego :)