Wykonanie
Grzybowe ślimaczkiZawsze, gdy przygotowuję większą imprezę staram się tak dobrać potrawy, aby nie spędzić całego dnia w kuchni. Paszteciki
grzybowe to doskonała przekąska, lub dodatek do zupy, przygotowuje się je szybko, a smakują naprawdę wybornie.
Na duży półmisek (ok 25 szt.) przygotuj:25
pieczarek10 plastrów
suszonych borowików1 średnią
cebulę1 szklankę
śmietanki kremówki1 opakowanie
ciasta francuskiegogarść sdrobno startego
parmezanu2 duże łyżki
oliwy z oliwekduży ząbek
czosnkuszczyptę
gałki muszkatołowejszczypta cząbru1
jajkosól,
pieprzPieczarki potnij na plasterki,
cebulkę i
czosnek w drobną kostkę,
borowiki zalej w kubku wrzątkiem i przykryj
spodkiem. Na rozgrzaną patelnię wlej
oliwę z oliwek, dodaj
czosnek i
cebulkę, wymieszaj. Następnie dodaj
pieczarki, całość
posól i popieprz do smaku. wylej na
pieczarki wodę z
borowików, wymieszaj.
Borowiki potnij na mniejsze kawałki i dodaj do
pieczarek. Duś przez 3 minuty, następnie dodaj
śmietankę, cząber i
gałkę muszkatołową oraz
parmezan. Całość wymieszaj, spróbuj czy nie trzeba dodać
soli, lub
pieprzu, duś do otrzymania gęstej konsystencji. Gotowe nadzienie odstaw na bok do ostygnięcia.Nastaw piekarnik na 200 stopni w opcji góra-dół. Rozłóż
ciasto francuskie na papierze do pieczenia dłuższym
bokiem do siebie,
grzyby rozsmaruj na całej powierzchni ciasta, i pomagając sobie papierem do pieczenia
zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę. Zawiń całość w papier jak
cukierek i włóż do zamrażarki na 15 minut. Następnie pokrój schłodzoną rolkę na 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki układaj na blaszce, każdego posmaruj roztrzepanym
jajkiem dla uzyskania złotego koloru przy pieczeniu.
Włóż ślimaczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Najlepiej smakują na ciepło. Jeśli przygotujesz je wcześniej, możesz je podgrzać przed samym podaniem wkładając do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 4 minuty.
Grzybowe ślimaczki świetnie smakują same, ale możesz je również podać do barszczyku albo kremu z pieczonej dyni (przepisy na zupy, już wkrótce). Smacznego!