ŁAZANKIŁazanki nieco inaczej. Tak naprawdę na początku powstał sos ze szpinaku, schabu i mascarpone. Szukałam makaronu, który najbardziej pasowałby do tego zostawienia. I znalazłam zapomniane pół paczuszki łazanek. Wyszło idealnie. Makaron łazankowy taki nie doceniany, może świetnie współgrać nie tylko z kapustą. W tym wydaniu nabiera zdecydowanie wykwintnego charakteru i pazura. Polecam gorąco !Składniki :1 pęczek cebulkidymki300-200 g schabu - mogą być skrawki od kości czy kotletów3/4 pęczka szpinaku1 kopiata łyżka serka mascarponeoliwa z suszonych pomidorów z bazyliąpieprzsólgałka muszkatołowa100-150 g łazanekŁazanki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Schab kroimy w niewielka kostkę. Cebulędymkę pokroić drobno. Szpinak dobrze wypłukać i pokroić w paski - zaś gałązki bardzo drobno.Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Posolić i popierzyć. Wrzucić schab. Podsmażać wszystko jakieś 5-8 minut mieszając. Dodać szpinak i dużo gałki muszkatołowej. Kiedy szpinak się zmniejszy, dodać mascarpone wymieszać do momentu rozpuszczenia. Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i nakładać :) Smaczności !!!