Wykonanie
Tym razem małe co nieco dla dla fanów
makaronu i
szpinaku :)Przygotowanie jest szybkie i proste, więc idealnie będzie pasowało na obiad przygotowywany pośpiechu.Skład:
Makaron300 g
szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale świeży też będzie idealny)250 g
serka mascarpone130 g
śmietanki kremówkiCebulaOliwaPieprz i
sólPrzygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do
wody sól i łyżkę
oliwy.W tym czasie na rozgrzanej
oliwie podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę, aż zarumieni się na złoto. Rozmrożony
szpinak rozcinamy na mniejsze kawałki i odciśnięty z nadmiaru
wody wrzucamy na patelnię i odparowujemy go przez kilka minut. Jeśli korzystacie ze
świeżego szpinaku, wystarczy porwać go i smażyć ok 3-4 minuty. Doprawiamy go
solą i
pieprzem do smaku.Następnie wlewamy
śmietankę i dodajemy
serek mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż
serek się rozpuści i zestawiamy z ognia. Jeśli to konieczne, ponownie doprawcie sos
solą i
pieprzem. Na talerze z
makaronem dodajcie trochę gotowego sosu, lub zmieszajcie wszystko razem :)
SMACZNEGO :)