Wykonanie
Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu.
Składniki:Ciasto:1/2 kg
mąki1 szklanka
mleka20 g świeżych
drożdży2 małe
jajka1 i 1/2 łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżeczka
cukru50 g roztopionego
masłaFarsz:1/2 kg
kiszonej kapusty30 dag
pieczarek2
cebule2 łyżki
olejuszczypta
cukru4
liście laurowe4
ziela angielskie1 łyżka
majeranku1/2 łyżki
tymiankusól,
pieprzDodatkowo:1 małe
jajko do posmarowania
kminek /
mak /
sezam / czarnulka do posypaniaSposób wykonania:1. W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże. Dodać łyżkę
mąki i
cukier. Odstawić do podrośnięcia.2. Do
mąki dodać
sól, podrośnięte
drożdże,
jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone
masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.3. Zrobić farsz:
kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać
wodą, gotować do miękkości z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.4.
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.5.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości
oleju po czym dodać
pieczarki. Następnie dodać odciśniętą
kapustę, całość chwilę dusić, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami.6. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na jeden brzeg wyłożyć część farszu, zawinąć i odciąć ciasto. Powstały wałek pokroić ukośnie na paszteciki o długości mniej więcej 4 cm. Paszteciki ułożyć na blaszce złączeniem do dołu, posmarować
jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem. Odstawić na 10 minut, po czym upiec przez 15-20 minut w 190 st. C.7. Analogicznie postępujemy z pozostałym farszem i
ciastem.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta