Wykonanie
Pieczarkarze to nic innego jak
bułki z
pieczarkami i
cebulą, posypane
startym serem . Nazwa podejrzewam wzięła się nie skądinąd jak od
cebularzy czyli
bułek z
cebulą. U mnie w domu mówimy na nie pizzerinki i zajadamy polane
ketchupem:)
Składniki na 15
bułek:50 dag
mąki + 1 łyżka2,5 dag
drożdży świeżych1 szklanka ciepłego
mleka1
jajko1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju50 g
masłaFarsz:40 dag
pieczarek2
cebule20 dag
serasólpieprztymianekolejMleko podgrzać lekko.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka, dodać
cukru, łyżkę
mąki i zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić.
Mąkę przesiać z
solą, dodać pozostałe
mleko roztrzepane z
jajkiem, wlać rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając
masło, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę i posmarować
olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na
oleju. Obrane
pieczarki pokroić w plasterki i dodać do
cebuli. Usmażyć. Doprawić
tymiankiem,
solą i
pieprzem.
Ser zetrzeć.Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 części. Z każdej części formować kulkę i rozpłaszczać na
bułkę. Nałożyć farsz i posypać
serem.
Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C., piec ok 15-20 minut.PS. Moje się trochę przypiekły bo się zagapiłam...