Wykonanie
Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu - kapuśniaczki z
pieczarkami. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale smak rekompensuje cały wysiłek włożony w ich upieczenie. Cały sekret tych kapuśniaczków tkwi w odpowiednio doprawionym na ostro farszu z
ziołowym akcentem i puszystym cieście
drożdżowym. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na ok. 30 sztuk):Ciasto:500 g
mąki250 ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży2 małe
jajka1 1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
cukru50 g stopionego
masłaFarsz:500 g
kapusty kiszonej300 g
pieczarek2 średnie
cebule2 łyżki
olejuszczypta
cukru4
liście laurowe4
ziela angielskie1 łyżka
majeranku1/2 łyżki
tymiankusól (do smaku)świeżo mielony
czarny pieprz (do smaku)Dodatkowo:1 małe
jajko (do posmarowania)
czarnuszka,
kminek,
mak lub
sezam (do posypania)Przepis na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIKPrzepis na zakwas na barszcz czerwony znajdziecie tutaj -> KLIK
Ciasto: W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże. Dodać
cukier i łyżkę
mąki. Odstawić do podrośnięcia. Do
mąki dodać
sól, podrośnięte
drożdże, rozkłócone
jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone
masło. Miskę z wyrobionym
ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.Farsz:
Kapustę przepłukać. Poszatkować drobno, zalać
wodą i ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim. Usunąć ziele i liście. Odcedzić i przestudzić.
Cebule pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na
oleju. Doprawić
solą i
cukrem. Razem z
cebulą podsmażyć starte na dużych oczkach
pieczarki. Do
cebuli z
pieczarkami dodać dobrze odciśniętą, ugotowaną
kapustę. Dodać łyżkę
oleju i podsmażyć na patelni. Doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami.Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałożyć farsz, zawinąć w rulon i odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokroić na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałożyć farsz na brzeg ciasta i zwinąć, odciąć resztę ciasta. Kapuśniaczki ułożyć na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
jajkiem i posypać
czarnuszką. Pozostawić na ok. 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawać z domowym barszczem na zakwasie. Smacznego!Rady: Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku
chleba.
Pieczarki można zastąpić
suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać.Do farszu można dodać ulubione suszone
zioła.