Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku,I tak niepostrzeżenie zakradł się do nas Nowy Rok. Poprzedni minął jak z bicza strzelił. Po ciuchu liczymy, że ten nowy będzie płynął nam w trochę wolniejszym tempie. Rok 2015 powitaliśmy w
szampańskich nastrojach. A Wy jak go zastaliście?Karnawał w pełni. Wykorzystajcie go tak, jak lubicie najbardziej. Czy to na spotkaniach z przyjaciółmi, znajomymi lub rodziną. A może na inny sposób w domowym zaciszu z książką lub filmem.Mamy dziś dla Was propozycję dania w sam raz na kanałowe spotkania. Są to pierogi
drożdżowe z
kapustą i
grzybami. Idealne na ciepło i zimno.
Solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu. Są u nas tradycją sylwestrową – muszą się wtedy znaleźć na
stole. Na naszym
stole wigilijnym też gościły. Smakują wybornie i mamy wrażenie, że znikają błyskawicznie ze stołu. Rewelacja! :)Składniki na farsz:- 1 kg
kiszonej kapusty- 2,5 szklanki
suszonych grzybów leśnych (objętość mierzona na sucho) - możecie zastąpić kilogramem podsmażonych
pieczarek- 3 ziarna
ziela angielskiego- 2
liście laurowe- 3 średnie
cebule- łyżka
oleju do smażenia-
sól i
pieprz do smakuSkładniki na
ciasto drożdżowe:- 500 g
mąki- 250 ml
mleka- 70 g
drożdży- 1 płaska łyżka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko-
olej do późniejszego smażeniaWykonanie farszu:
Grzyby najlepiej namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia opłukać je dokładnie pod bieżącą
wodą, zalać świeżą i gotować na małym ogniu do miękkości. Zwykle około 30 minut po nocnym namaczaniu wystarcza. Jeśli stwierdzicie, że nie, to gotujcie je dłużej. W tym samym czasie
kapustę kiszoną zalejcie szklanką
wody, dodajcie
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotujcie aż będzie miękka na małym ogniu. Gdy
grzyby będą gotowe, odcedźcie je i posiekajcie drobno. Są zwolennicy mielenia czy potraktowania ich blenderem, ale naszym zdaniem najlepiej posiekać je drobno nożem – puszczą mniej
wody i pierogi będą smaczniejsze. Gdy
kapusta będzie miękka do wyjmijcie z niej
ziele angielskie i
liście laurowe i odciśnijcie. Odwar zostawcie – może się przydać do dokwaszenia farszu. Odciśniętą
kapustę pokrójcie drobniej. W misce wymieszajcie
grzyby i
kapustę, doprawcie
solą i
pieprzem. Jeśli farsz będzie za mało kwaśny, dodajcie trochę odwaru z
kapusty.
Cebulę posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na lekko złoty kolor na łyżce
oleju, a następnie dodajcie do farszu. Dokładnie wymieszajcie i sprawdźcie, czy niczego mu nie brakuje. Farsz można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.Wykonanie ciasta na pierogi:Zaczynamy od zrobienia zaczynu. W tym celu zagrzejcie lekko
mleko, ale nie za bardzo. Musi być lekko ciepłe. Dodajcie
cukier i 1 łyżkę
mąki, a następnie wkruszcie
drożdże. Wymieszajcie i odstawcie aż zaczyn urośnie – zwykle około 15 minut. Do dużej miski wsypcie
mąkę,
sól i lekko przemieszajcie. Następnie wlejcie zaczyn i wbijcie
jajko. Zaróbcie szybko ciasto. Powinno być dość luźne. Jeśli wychodzi za sztywne, dolejcie trochę
mleka. Przykryjcie ściereczką i zostawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – zwykle około 30 minut, ale to musicie ocenić sami. Ciasto powinno około 4
razy zwiększyć swoją objętość. Gotowe do dalszej pracy ciasto musi być bardzo plastyczne. Odrywamy po kawałku, wałkujemy, ale nie za cienko – tak na 2 mm, lub na oko – Ci co robią zwykłe pierogi, będą doskonale wiedzieć jak. Wycinamy koła lub kwadraty (u nas koła) wielkości dowolnej – najlepiej takie co będą
potem na 2-3 kęsy, nakładamy farsz i zalepiamy tak, jak umiemy najlepiej.Smażymy na
oleju na złoty kolor z obu stron. Uwaga – pierogi powinny w
oleju swobodnie pływać. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, by dobrze je odsączyć. Gotowe. Nie liczcie na to, że powstrzymacie się od natychmiastowej degustacji – pachną cudnie. Możemy podawać, tak jak lubimy najbardziej. :) Palce lizać! :)Serdeczne i jeszcze noworoczne pozdrowienia,Ania & Piotr