Wykonanie
Przepis na
drożdżowe kapuśniaczkiŚwietny dodatek do wigilijnego barszu czerwonego. Przepis nie jest skomplikowany, na pewno każdemu wyjdą. Polecam!Składniki:500g
mąki250ml ciepłego
mleka15g świeżych
drożdży2
jajka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli50g stopionego
masła500g
kapusty kiszonejkilka
suszonych grzybków (ja użyłem
prawdziwków)2 średnie
cebule3 łyżki
olejuszczypta
cukru4
liście laurowe4
ziela angielskie1 łyżka
majeranku1/2 łyżki
kminku mielonego1/2 łyżki
tymiankusól i
pieprz do smaku1
jajko do smarowania
Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całą noc.
Kapustę przepłukujemy. Namoczone
grzyby drobno kroimy.
Kapustę zalewamy
wodą, dodajemy
grzyby oraz
listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny.W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, dodajemy
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiamy na chwilę. Do
mąki dodajemy
sól, zaczyn
drożdżowy, rozkłócone
jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone
masło. Miskę z wyrobionym
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.Ugotowaną
kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków.
Cebulę kroimy w drobną kostką i rumienimy ją na dużej patelni.
Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy
cukrem,
majerankiem,
kminkiem,
tymiankiem oraz
solą i
pieprzem. Całość przesmażamy często mieszająć przez jakieś 4 minuty.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynność powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry są ładnie zrumienione to są gotowe. Podajemy z barszczykiem.Smacznego!