ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki
Świetny dodatek do wigilijnego barszu czerwonego. Przepis nie jest skomplikowany, na pewno każdemu wyjdą. Polecam!
Składniki:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
15g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50g stopionego masła
500g kapusty kiszonej
kilka suszonych grzybków (ja użyłem prawdziwków)
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki kminku mielonego
1/2 łyżki tymianku
sól i pieprz do smaku
1 jajko do smarowania
Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całą noc. Kapustę przepłukujemy. Namoczone grzyby drobno kroimy. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy grzyby oraz listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny.
W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę. Do mąki dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków. Cebulę kroimy w drobną kostką i rumienimy ją na dużej patelni. Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy cukrem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość przesmażamy często mieszająć przez jakieś 4 minuty.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynność powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry są ładnie zrumienione to są gotowe. Podajemy z barszczykiem.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/12/kapusniaczki.html