Wykonanie
Składniki:1 główka
kapusty (użyłam
młodej kapusty)Farsz:2 szklanki
ryżupół kilo
mielonego mięsa - np.
karkówki2 duże
cebulepieprzsólmajeranekgarstka
suszonych grzybów (można pominąć)
Sos pomidorowy:1,5 szklanki
soku pomidorowegosól,
pieprzodrobina
cukrumajeranek lub inne dowolne
zioła2 łyżki
mąki + pół szklanki zimnej
wody1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jeśli sos wydaje się być mało
winny)siekany
koperekprzyprawa typu
vegeta lub sama
sól2-3 łyżki
oleju1 łyżka
octucukierSposób przygotowania:1. Jeśli zamierzamy dodać
grzyby do farszu, należy je dzień wcześniej namoczyć w wodzie. odcisnąć i drobno posiekać.2. Przygotowujemy farsz: 2 szklanki
ryżu zalewamy 4-ma szklankami
wody i dodajemy odrobinę
soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowany
ryż przekładamy do dużej miski.3.
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z odrobiną
oleju. Dodajemy do
ryżu.4.
Mięso smażymy na patelni i po usmażeniu dodajemy do
ryżu. Wszystko mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Dodajemy też
grzybki.5. W garnku gotujemy
wodę, kiedy zawrze dodajemy
ocet (sprawi, że liście
kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę
kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście
kapusty.6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia. Nakładamy farsz na liść
kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście
kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków.8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy odrobinę
soli (pomijam tę czynność ponieważ lubię pikantny farsz i
kapusta przejdzie jego smakiem), odrobinę
cukru i 2 łyżki
oleju, delikatnie ruszamy garnkiem. Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę, sprawdzamy, czy
kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy trochę dłużej.9. Kiedy gołąbki się pieką robimy sos:
sok pomidorowy doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
majerankiem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
mąkę wymieszaną z zimną
wodą i energicznie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy
koncentratem pomidorowym.10. Upieczone gołąbki polewamy
sosem pomidorowym i posypujemy siekanym
koperkiem. I nie pozostaje nam nic innego jak tylko je zjeść :)
Smacznego :)