ßßß Cookit - przepis na Gołąbki

Gołąbki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 główka kapusty (użyłam młodej kapusty)
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo mielonego mięsa - np. karkówki
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
garstka suszonych grzybów (można pominąć)
Sos pomidorowy:
1,5 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
odrobina cukru
majeranek lub inne dowolne zioła
2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jeśli sos wydaje się być mało winny)
siekany koperek
przyprawa typu vegeta lub sama sól
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu
cukier
Sposób przygotowania:
1. Jeśli zamierzamy dodać grzyby do farszu, należy je dzień wcześniej namoczyć w wodzie. odcisnąć i drobno posiekać.
2. Przygotowujemy farsz: 2 szklanki ryżu zalewamy 4-ma szklankami wody i dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski.
3. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do ryżu.
4. Mięso smażymy na patelni i po usmażeniu dodajemy do ryżu. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy też grzybki.
5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty.
6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia. Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków.
8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy odrobinę soli (pomijam tę czynność ponieważ lubię pikantny farsz i kapusta przejdzie jego smakiem), odrobinę cukru i 2 łyżki oleju, delikatnie ruszamy garnkiem. Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy trochę dłużej.
9. Kiedy gołąbki się pieką robimy sos: sok pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z zimną wodą i energicznie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy koncentratem pomidorowym.
10. Upieczone gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy siekanym koperkiem. I nie pozostaje nam nic innego jak tylko je zjeść :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/06/goabki.html