ßßß Cookit - przepis na Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na moim blogu było dużo słodkości, czas więc na coś konkretniejszego dla wielbicieli mięska. Żeby jednak tak od razu nie skoczyć na głęboką wodę, przygotowałam karkówkę w sosie słodko- kwaśnym.
Mięsko jest bardzo soczyste i smaczne:)
- 4 kotlety z karkówki
- 2 cebule
- 4 łyżki przyprawy Maggi
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ulubione zioła
Karkówkę myjemy , osuszamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy z obu stron. Przekładamy do brytfanny. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na tłuszczu , który pozostał z mięsa. Układamy na mięsie.
Z Pozostałych składników mieszając je ze sobą przygotowujemy sos, którym polewamy mięso. Wstawiamy brytfannę do rozgrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok 70 minut ( podaję na piekarnik z termoobiegiem, bez termoobiegu będzie trochę dłużej do 90 minut).
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/02/karkowka-w-sosie-sodko-kwasnym.html