Wykonanie
Z okazji urodzin dostałam od Anety i Kasi wspaniałe naczynie ceramiczne do piekarnika. Przyznam, że odkąd tylko przyniosłam je do domu, cały czas zastanawiałam się co w nim zrobię. Wszystko miało być pięknie, myślałam o tym przed snem, myślałam przeglądając internet...i w końcu znalazłam!Zapiekanka zdrowa, gdyż z
kaszy gryczanej, nie będąca bombą kaloryczną, a wręcz zaliczyłabym ją do tych dietetycznych. Idealna.W oryginalnym przepisie z
grzybami leśnymi, ale ponieważ to też dla mojego trzylatka, wolałam zamienić je na
pieczarki.Kupiłam składniki, zaczęłam przygotowywać...i dopiero kiedy miałam przekładać całość do naczynia, okazało się, że jest za małe (chociaż wcale małe nie jest, to porcja jest bardzo duża).Mam tylko jedno tak duże naczynie, gwizdnęłam je mojej mamie i przypuszczam, że pamięta jeszcze czasy mojego dzieciństwa. Jest stare, lekko poszarpane...no ale jest! :)Tak czy inaczej zapiekanka jest pyszna, mocno wilgotna, aromatyczna, a duża porcja to zdecydowanie jej zaleta (wreszcie coś zostało mi na jutro:). Polecam!I muszę dalej myśleć i kombinować co upichcić w naczyniu od dziewczyn:)
Potrzebujemy:0,5 kg
piersi z kurczaka3 łyżeczki suszonego
majerankukilka gałązek świeżego
tymianku500 gram
pieczarek (lub
grzybów leśnych, ew.
kurek)1 mała
cebula1 ząbek
czosnku200 g
kaszy gryczanej (prażonej, nieugotowanej)3 łyżki
oliwy z oliwek750 ml
bulionu3 łyżki
sosu sojowegołyżka
startego sera -
parmezanu lub
Grana PadanoPiekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy połową suszonego
majeranku i
tymianku oraz
solą i
pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki kroimy w plasterki. Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne ( 5 litrów :)Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy dwie łyżki
oliwy z oliwek i smażymy
cebulę przez 5 minut, następnie dodajemy
kurczaka i również smażymy przez kilka minut.
Kurczaka przesuwamy na bok patelni, dodajemy
pieczarki, 1 łyżkę
oliwy z oliwek i mocno przyprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy przez 2 minuty, następnie mieszamy składniki na patelni i jeszcze chwilę smażymy.
Bulion zagotować z resztą
ziół i
sosem sojowym.Na patelnię dołożyć suchą
kaszę gryczaną, zalać szklanką
bulionu i wymieszać.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą
bulionu. Piec pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie podnieść pokrywkę i posypać
startym serem.Można podawać z posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego:)