ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Z okazji urodzin dostałam od Anety i Kasi wspaniałe naczynie ceramiczne do piekarnika. Przyznam, że odkąd tylko przyniosłam je do domu, cały czas zastanawiałam się co w nim zrobię. Wszystko miało być pięknie, myślałam o tym przed snem, myślałam przeglądając internet...i w końcu znalazłam!
Zapiekanka zdrowa, gdyż z kaszy gryczanej, nie będąca bombą kaloryczną, a wręcz zaliczyłabym ją do tych dietetycznych. Idealna.
W oryginalnym przepisie z grzybami leśnymi, ale ponieważ to też dla mojego trzylatka, wolałam zamienić je na pieczarki.
Kupiłam składniki, zaczęłam przygotowywać...i dopiero kiedy miałam przekładać całość do naczynia, okazało się, że jest za małe (chociaż wcale małe nie jest, to porcja jest bardzo duża).
Mam tylko jedno tak duże naczynie, gwizdnęłam je mojej mamie i przypuszczam, że pamięta jeszcze czasy mojego dzieciństwa. Jest stare, lekko poszarpane...no ale jest! :)
Tak czy inaczej zapiekanka jest pyszna, mocno wilgotna, aromatyczna, a duża porcja to zdecydowanie jej zaleta (wreszcie coś zostało mi na jutro:). Polecam!
I muszę dalej myśleć i kombinować co upichcić w naczyniu od dziewczyn:)
Potrzebujemy:
0,5 kg piersi z kurczaka
3 łyżeczki suszonego majeranku
kilka gałązek świeżego tymianku
500 gram pieczarek (lub grzybów leśnych, ew. kurek)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g kaszy gryczanej (prażonej, nieugotowanej)
3 łyżki oliwy z oliwek
750 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
łyżka startego sera - parmezanu lub Grana Padano
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy połową suszonego majeranku i tymianku oraz solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki kroimy w plasterki. Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne ( 5 litrów :)
Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smażymy cebulę przez 5 minut, następnie dodajemy kurczaka i również smażymy przez kilka minut.
Kurczaka przesuwamy na bok patelni, dodajemy pieczarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek i mocno przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 2 minuty, następnie mieszamy składniki na patelni i jeszcze chwilę smażymy.
Bulion zagotować z resztą ziół i sosem sojowym.
Na patelnię dołożyć suchą kaszę gryczaną, zalać szklanką bulionu i wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą bulionu. Piec pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie podnieść pokrywkę i posypać startym serem.
Można podawać z posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/09/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-kurczaka-i.html