Wykonanie
Francuska zupa cebulowa jest serwowana w restauracjach całej Europy… a nawet poza naszym kontynentem.Zupa ta tradycyjnie podawana jest z grzanką i zapieczonym na wierzchu
serem. Ja proponuję wersję bez
pieczywa, ale za to z pysznym, chrupiącym „wafelkiem” z
parmezanu.Uwaga:)„Wafelek” z
parmezanu może być ozdobą nie tylko zupy cebulowej, ale także prawie każdej zupy krem. Robi się go bardzo szybko. Można ponadto upiec „wafelki” wcześniej i przechowywać je parę dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.Składniki: (6 porcji)3-4 duże
cebule1-1 1/2 litra
bulionu2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymianku200-300 ml białego
wytrawnego winaoliwasól i
pieprz„wafelki”2 łyżeczki tartego
parmezanu na każdą sztukępapier do pieczeniaWykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oliwy i wrzucić
cebulę wraz z
czosnkiem. Smażyć na silnym ogniu, aż
cebula zmniejszy swoją objętość i zacznie zmieniać kolor (3-5 minut). Często mieszać aby warzywa się nie przypaliły.Zmniejszyć ogień do średniego i kontynuować smażenie aż
cebula się skarmelizuje (tj. nabierze ciemno brązowego koloru i będzie wyglądać jak „powidła cebulowe”; może to trwać nawet 20-30 minut). Często mieszać, żeby
cebula się nie przypaliła.Skarmelizowaną
cebulę i
czosnek przełożyć do garnka, a na patelnię (tę, na której smażyła się
cebula) wlać
wino. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobać delikatnie pozostałości
cebuli i gotować aż odparuje 1/3 płynu.Do garnka z
cebulą wlać odparowane
wino oraz
bulion. Dodać
tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez 30 minut.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt esencjonalne, należy dolać gorącej, gotowanej
wody.Uwaga: Jeśli chcemy zupę odrobinę zagęścić to można połowę zupy zmiksować. Zachowa ona nadal swój ciemno-
bursztynowy kolor oraz „cebulowe nitki”, ale będzie lekko zawiesista.Przygotować „wafelki”. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka z utartego
parmezanu (średnica około 6-8 cm, grubość około 1/2 cm). Lekko ugnieść i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8-10 minut, do czasu aż
ser się rozpuści, a brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć gorące „placuszki” na wałek do ciasta (lub inną rurkę”, aby tak zastygły i nabrały „zawiniętego” kształtu.)(Uwaga: Można także zrobić mniejsze „wafelki” i pozostawić je płaskie.)„Wafelki” należy kłaść do zupy w ostatniej chwili, aby zachowały swój kształt i „chrupkość”.Smacznego:)