ßßß Cookit - przepis na FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

nazwa

Wykonanie

Francuska zupa cebulowa jest serwowana w restauracjach całej Europy… a nawet poza naszym kontynentem.
Zupa ta tradycyjnie podawana jest z grzanką i zapieczonym na wierzchu serem. Ja proponuję wersję bez pieczywa, ale za to z pysznym, chrupiącym „wafelkiem” z parmezanu.
Uwaga:)
„Wafelek” z parmezanu może być ozdobą nie tylko zupy cebulowej, ale także prawie każdej zupy krem. Robi się go bardzo szybko. Można ponadto upiec „wafelki” wcześniej i przechowywać je parę dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Składniki: (6 porcji)
3-4 duże cebule
1-1 1/2 litra bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
200-300 ml białego wytrawnego wina
oliwa
sól i pieprz
„wafelki”
2 łyżeczki tartego parmezanu na każdą sztukę
papier do pieczenia
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Smażyć na silnym ogniu, aż cebula zmniejszy swoją objętość i zacznie zmieniać kolor (3-5 minut). Często mieszać aby warzywa się nie przypaliły.
Zmniejszyć ogień do średniego i kontynuować smażenie aż cebula się skarmelizuje (tj. nabierze ciemno brązowego koloru i będzie wyglądać jak „powidła cebulowe”; może to trwać nawet 20-30 minut). Często mieszać, żeby cebula się nie przypaliła.
Skarmelizowaną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, a na patelnię (tę, na której smażyła się cebula) wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobać delikatnie pozostałości cebuli i gotować aż odparuje 1/3 płynu.
Do garnka z cebulą wlać odparowane wino oraz bulion. Dodać tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez 30 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt esencjonalne, należy dolać gorącej, gotowanej wody.
Uwaga: Jeśli chcemy zupę odrobinę zagęścić to można połowę zupy zmiksować. Zachowa ona nadal swój ciemno-bursztynowy kolor oraz „cebulowe nitki”, ale będzie lekko zawiesista.
Przygotować „wafelki”. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka z utartego parmezanu (średnica około 6-8 cm, grubość około 1/2 cm). Lekko ugnieść i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8-10 minut, do czasu aż ser się rozpuści, a brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć gorące „placuszki” na wałek do ciasta (lub inną rurkę”, aby tak zastygły i nabrały „zawiniętego” kształtu.)
(Uwaga: Można także zrobić mniejsze „wafelki” i pozostawić je płaskie.)
„Wafelki” należy kłaść do zupy w ostatniej chwili, aby zachowały swój kształt i „chrupkość”.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/24/francuska-zupa-cebulowa