Wykonanie
Wracamy do Was w nowym roku z nowymi siłami, w nowym mieszkaniu i z nowym... piekarnikiem!Tak, tak, od dziś będziemy również piekły.Gotowi na obiad na 2 dni?Do dzieła!
SKŁADNIKI:2
piersi z kurczaka0,5 kg
grzybów leśnych400 g
kaszy gryczanej1 mała
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
tymianku1 litr
bulionuolej rzepakowy do smażenia
sól,
pieprzser Padano lub
parmezan do posypania
natka pietruszkiszczypiorekWYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i
tymiankiem.
Cebulę również pokroić w kostkę,
czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę i smażyć na
oleju na złoty kolor. Gdy będzie już przyrumieniona dorzucamy
kurczaka i dalej smażymy. Wszystko musimy przygotowywać na dużej patelni, ponieważ składników będzie objętościowo dużo;)Kiedy
kurczak zacznie się rumienić dodajemy oczyszczone
grzyby i smażymy wszystko razem przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Przyprawiamy, jeśli jest mało słone, dodajemy
majeranek i
tymianek jeśli odczuwamy taką potrzebę. Pamiętajcie, że po upieczeniu smak złagodnieje, więc teraz musi być mocniejszy.W osobnym garnku przygotowujemy 1 litr
bulionu. On też musi
mieć wyrazisty smak, aby całość smakowała.Do
kurczaka i
grzybów dosypujemy
kaszę gryczaną, mieszamy. Można podlać częścią
bulionu.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.Przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą
bulionu i przykrywamy folią aluminiową lub pokrywą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.Po 30 minutach posypujemy zapiekankę
startym serem Padano i wkładamy na dodatkowe 15 min do piekarnika. Tym razem nie przykrywamy.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę posiekaną świeżą
natką pietruszki i
szczypiorkiem.Zapiekanka genialnie smakuje ze świeżą
sałatą i łyżką
śmietany!
Smacznego!