Wykonanie
Składniki :( tradycyjnie dla dwóch -
trzech osób)-
pierś kurczaka podwójna-
kurki świeże 250 g-
śmietana 18% 100 ml-
cebula najlepiej cukrowa 1 szt.-
masło około 1 łyżki-
tymianek suszony 1 czubata łyżeczka-
papryka ostra 1 czubata łyżeczka-
czosnek granulowany 1 czubata łyżeczka-
zioła do drobiu 1 czubata łyżeczka-
kolendra suszona około 10 ziarenek-
majeranek 1/2 łyżeczki-
sos sojowy ciemny 5 kropli-
oliwa 4 łyżeczki-
sól,
pieprzoraz własnej roboty bądź gotowe kluski śląskieJa niestety poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe kluski.
Przygotowanie :1.
Kurki rano lub wieczorem dzień przez obiadem wrzucam do miski z
wodą tak by dobrze się umyły.2.
Pierś kurczaka myje, osuszam, przekrawam na pół, następnie każdą połówkę przekrawam ponownie na pół ( po linii szerokości), rozbić delikatnie tak by uzyskane kawałki miały grubość palca.3. W szklance mieszam :
tymianek,
paprykę,
czosnek,
zioła do drobiu,
kolendrę,
majeranek wraz z
oliwą.4.
Kurczaka zalewam gęstą marynatą i dobrze wcieram. Następnie wstawiam do lodówki na min. 30 minut.
5.
Cebulę siekam i podsmażam na
maśle, aż się zeszkli.6.
Kurki kolejny raz myje pod bieżącą
wodą i jeżeli jest taka potrzeba odcinam kawałki nóżek.7. Tak przygotowane
kurki wrzucam na patelnię do
cebuli. Smażę około 10 minut, jak
woda zaczyna odparowywać, dodaję 100 ml
śmietany, obficie
pieprzę i
solę oraz dodaję
sos sojowy. Chwilę podduszam.8.
Kurczaka układam na blaszce i wstawiam do piekarnika włączonego w funkcji grill na 250 stopni. Po około 5 minutach obracam kotlety na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut.9. Kluski śląskie wrzucam na wrzątek i czekam aż wypłyną.10. Sos
kurkowy podgrzewam.11. Podaję
kurczaka, kluski i obok sos.