Wykonanie
Szpinaku nigdy nie
jadłam. No spróbowałam raz, kiedyś, odrobinę. Nie smakował mi. Dzisiaj postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki, podchodząc do tego bez wielkiego zaufania. Zwłaszcza, że mężuś już mi zapowiedział "
szpinak ci nie będzie smakował". Ja jednak uparta jak osioł (po mamusi;) zrobiłam. Jest pysznie! Miałam spróbować tylko odrobinę, a resztę zjeść na obiad, bo jestem świeżo po śniadaniu. I co? Zjadłam cały talerz! Czuję wielkie nasycenie, ale ciągle o nim myślę...
Szpinak z
mascarpone i kluskami zdecydowanie tworzą super drużynę! Polecam to danie dla wszystkich fanów zielonego i dla osób, które
szpinaku nigdy nie jadły - jestem pewna, że w tej postaci Wam zasmakuje.A i najważniejsze! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna zawiera 450 kalorii.
Potrzebujemy:400 g
szpinaku ( ja miałam 450 gram w
śmietanie -
mrożony szpinak Frosty)175 g
mascarpone1
cebulę3 ząbki
czosnku, obrane i zmiażdżone1 łyżkę
śmietany kremówkisól,
pieprz, pół łyżeczki
gałki muszkatołowejDodatkowo:
Makaron pełnoziarnisty
Starty ser żółty
Cebulę drobno kroimy i przysmażamy na patelni, dodajemy
szpinak i
czosnek. Doprawiamy
solą i
pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy
śmietanę,
serek mascarpone i
gałkę muszkatołową, gotujemy przez kilka minut mieszając.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, polewamy sosem i sypiemy
serkiem żółtym na wierzch. Smacznego! :)