ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Szpinaku nigdy nie jadłam. No spróbowałam raz, kiedyś, odrobinę. Nie smakował mi. Dzisiaj postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki, podchodząc do tego bez wielkiego zaufania. Zwłaszcza, że mężuś już mi zapowiedział "szpinak ci nie będzie smakował". Ja jednak uparta jak osioł (po mamusi;) zrobiłam. Jest pysznie! Miałam spróbować tylko odrobinę, a resztę zjeść na obiad, bo jestem świeżo po śniadaniu. I co? Zjadłam cały talerz! Czuję wielkie nasycenie, ale ciągle o nim myślę...
Szpinak z mascarpone i kluskami zdecydowanie tworzą super drużynę! Polecam to danie dla wszystkich fanów zielonego i dla osób, które szpinaku nigdy nie jadły - jestem pewna, że w tej postaci Wam zasmakuje.
A i najważniejsze! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna zawiera 450 kalorii.
Potrzebujemy:
400 g szpinaku ( ja miałam 450 gram w śmietanie - mrożony szpinak Frosty)
175 g mascarpone
1 cebulę
3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
1 łyżkę śmietany kremówki
sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
Makaron pełnoziarnisty
Starty ser żółty
Cebulę drobno kroimy i przysmażamy na patelni, dodajemy szpinak i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy śmietanę, serek mascarpone i gałkę muszkatołową, gotujemy przez kilka minut mieszając.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, polewamy sosem i sypiemy serkiem żółtym na wierzch. Smacznego! :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/01/szpinak-maskarpone-niebo.html