Wykonanie
Lekki i zdrowy – czasami mam ochotę na właśnie taki obiad.Bez
mięsa, bez tłuszczu i żadnych zbędnych dodatków.Piękno tkwi w prostocie jak to mówią, a ja zawsze jedząc takie dania, nie
mogę wyjść z podziwu, jak dobrze i zdrowo można się najeść, nie jedząc wiecznie kotletów,
ziemniaków i innych, typowych ciężkich dań obiadowych 😉Składniki:dowolny, ulubiony
makaronopakowanie
mrożonego szpinaku ( 450g )200ml
śmietanki 30%2 garście
startego sera żółtego4
pieczarki ( opcjonalnie )pół większej
cebuli2 ząbki
czosnkusok z połowy
cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i odstawiamy.Na patelni, na odrobinie
oliwy, szklimy
cebulę pokrojoną w kosteczkę z posiekanymi drobno
pieczarkami ( może być to kosteczka, lub plasterki ).Do zeszklonej
cebuli z
pieczarkami, wrzucamy
mrożony szpinak, podsmażając na małym ogniu, do całkowitego jego rozmrożenia.Kiedy nasz
szpinak będzie już cały rozmrożony, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sok z cytryny i
sól,
pieprz do smaku, indywidualnie, tak jak najbardziej lubimy.Na patelnię, do
szpinaku wlewamy
śmietankę, wrzucamy
ser żółty, mieszamy i podsmażamy całość około 5 minut.Gotowy już sos, mieszamy z ugotowanym
makaronem i gotowe.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom