Wykonanie
Przepis na zielone spaghetti chodził za mną już od dawna, w zasadzie od kiedy zobaczyłam go na moim ulubionym blogu (dodam, że zmodyfikowałam go z uwagi na brak niektórych składników i nadwyżkę innych :) ). Dziś był odpowiedni dzień - piątek,
szpinak w zamrażarce i głodny Mąż, który chciał zjeść po powrocie z pracy coś pysznego. Postanowiłam ugotować, a z jedzeniem poczekać na Mężusia, ale cudowny zapach nie pozwolił mi na cierpliwość :) I tak się stało, wstyd się przyznać, że zjadłam dwa
razy (ale drugim razem mniejszą porcję, co mnie mam nadzieję tłumaczy :) ). Zaszalejcie i Wy - na zielono!
Składniki:- 450 g
mrożonego szpinaku,- 175 g
mascarpone,- kilka
pieczarek,- 1 niewielka
cebula,- 2 ząbki
czosnku,-
makaron do spaghetti,-
sól,
pieprz, pół łyżeczki
gałki muszkatołowej,-
olej do smażenia.Przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania
makaronu (cała reszta jest szybka w wykonaniu). W tym czasie
cebulę i
czosnek kroimy w drobną kosteczkę (
czosnek w drobniejszą lub rozgniatamy). Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Po chwili, gdy troszeczkę się zrumienią, dodajemy
szpinak. Dusimy ok. 10-15 minut. W tym czasie podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki na niewielkiej ilości
oleju (na drugiej patelni). Doprawiamy
przyprawami do smaku (
pieczarki i
szpinak). Do
szpinaku dodajemy
mascarpone (czekamy do rozpuszczenia, cały czas mieszając) i
pieczarki. Gotujemy jeszcze chwilę. Gdy
makaron będzie już gotowy, odcedzamy i nie przelewamy
wodą. Polewamy porcję sosem, możemy posypać dodatkowo
żółtym serem. Smacznego!!!