Wykonanie

Dzisiaj był wyjątkowo ponury i pochmurny dzień. Takie z rodzaju tych, co to idealnie do nich pasuje kocyk, książka i ciepłe skarpetki... Niestety...
plan napięty i kocyk z książką musiałam odłożyć na bliżej nieokreślony termin. Pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu przygotowywałam kolejne etapy...Wieczorkiem mogłam się cieszyć smakiem najlepszej zapiekanki jaką w ostatnim czasie
jadłam :) Cztery rodzaje
sera,
szpinak, muszle
makaronowe i duuuużo kremówki :) Tak :) To nie jest dietetyczny posiłek, ale właśnie takiego dzisiaj potrzebowałam....
Pietruszkę zjem jutro ;)Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na farsz:450g
szpinaku mrożonego rozdrobnionego1 łyżka
masła250g
sera ricotta1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprzponadto:kawałek
sera cheddarMakaron wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 6 minut (przy zalecanym czasie 8 minut). Powinien być tylko lekko podgotowany, a nie ugotowany całkowicie. Odcedzić.W rondelku rozgrzać
masło. Na gorące wrzucić
szpinak i chwilę dusić. Dodać przeciśnięty
czosnek i
ricottę. Chwilkę odparować. Doprawić. Farsz przełożyć do miski.Składniki na sos:115g
sera z błękitną pleśnią100g
sera topionego50ml
mleka330ml
śmietany 30%pieprz młotkowany z
kolendrąsólW rondelku w którym robiliśmy farsz rozpuszczamy
sery z dodatkiem
mleka, następnie dodajemy kremówkę i miksujemy na gładko. Doprawiamy młotkowanym
pieprzem i leciuteńko
solą.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół).Naczynie żaroodporna natłuszczamy
olejem lub spryskujemy
masłem czosnkowym w spray'u.Do muszli
makaronowych nakładamy łyżeczką farsz
szpinakowy. Układamy je kolejno ciasno obok siebie a następnie drugą warstwę. Całość zalewamy sosem tak by przykrył możliwie wszystkie muszle. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lekko już nagrzanego piekarnika (nie całkowicie nagrzanego ale już ciepłego. Przy zbyt gwałtownej zmianie temperatur naczynie może nam pęknąć.)Zapiekać ok 25-30 minut. Po tym czasie
makaron powinien być już mięciuteńki.Wyjąć naczynie, zetrzeć na wierzch odrobinę
sera cheddar i wstawić ponownie na 5 minut
belem zapieczenia góry. Podawać od razu. Smacznego :)


