Wykonanie
Bardzo smacznym, bezmięsnym obiadem mogą być tortille zapieczone z
maślano-
czosnkowym szpinakiem i zdecydowanym w smaku, pysznym
serem "Swojskim" produkowanym w Korycinie na Podlasiu - oj, znam to miejsce dobrze, spędziłam tam co najmniej jedno lato :)
Ser produkowany jest z niepasteryzowanego
mleka krowiego, z przeróżnymi dodatkami które cudownie wzbogacają jego smak - ja użyłam
sera z
orzechami włoskimi.
Składniki na 3 porcje :400-500 g.
mrożonego szpinaku (u mnie liście)1 łyżeczka pasty z pieczonego
czosnku (przepis TUTAJ)1 łyżka
masłasól,
pieprz do smaku
ser Koryciński "Swojski" z
orzechami włoskimi pani Czesławy Zarzeckiej6 tortilli ( jeśli chcecie zrobić własne znajdziecie przepis TUTAJ)Przygotowanie :Rozmrażam
szpinak na godzinę przed przygotowaniem, przekładam na patelnię, dodaję
masło, pastę
czosnkową, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Duszę ok. 5 minut, by smaki się połączyły (w
szpinaku nie powinno być
wody).
Ser kroję w niewielką kostkę.Na suchej patelni układam tortillę (patelnia powinna
mieć odrobinę większą średnicę), na nią wykładam 1/3
szpinaku i 1/3 kostek
sera, przykrywam drugą tortillą, obciążając całość np. drugą patelnią lub ciężkim garnkiem. Podgrzewam na małym ogniu ok. 7-8 minut, po czym ostrożnie przekładam tortille na drugą stronę i podgrzewam kolejne 7-8 minut. Podaję gorące, pokrojone w trójkąty, z ulubionym sosem.Przepis autorski.