Proste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce.400 g makaronu (ja użyłam kokardek)ser z pleśnią (np typu blue)opakowanie mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku2 jajkałyżeczka octułyżka masła, sól, pieprzu nas obowiązkowo do posypania parmezanUgotować makaron al dente. W tym czasie na patelni roztopić masło.Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak. Gotować chwilę by szpinak się rozmroził. Dodać czosnek, sól i pieprz a następnie rozkruszony ser pleśniowy. Dusić do momentu uzyskania fajnej konsystencji sosu. dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać.W tym czasie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu (można zastąpić go odrobiną kwasku, nie solimy). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do miseczki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2,5 minuty.Jajko ułożyć na makaronie z sosem... i można zacząć delektowanie się wypływającym żółtkiem :DSmacznego !!!