Wykonanie
Delikatny, wręcz atłasowy smak
szpinaku, szybko i przepysznie !
450 gramów
mrożonego szpinaku2 - 3 łyżki kwaśnej
śmietany 18% lub
jogurtu naturalnego ewentualnie greckiego100 - 120 gramów
sera gorgonzola3 - 4 ząbki
czosnkusól (oszczędnie)czarny świeżo zmielony
pieprz (sporo)dodatkowo:około 400 gramów
makaronuSzpinak rozmrozić, przełożyć do głębokiego rondla, wysmażyć wilgoć (można odlać ją wcześniej), dodać 3 łyżki
oleju i zmiażdżony
czosnek, smażyć przez około 5 minut intensywnie mieszając.
Ser pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do
szpinaku, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, dodać
sól i
pieprz, wyłączyć gaz.
Po chwili dodać
śmietanę lub
jogurt, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać ze
szpinakiem i od razu podawać, smacznego !