Wykonanie
Makaron ze
szpinakiem to kolejna propozycja na szybki obiad. Użyjcie ulubionego
sera, dobrze sprawdzi się
feta,
mozzarella, a nawet zwykła gouda- ja wybrałam
ser pleśniowy.
Makaron ze
szpinakiem możecie też przegotować jako zapiekanka, mieszając wszystkie składniki z
jajkiem i faszerując
paprykę,
cukinię czy
kabaczki. W dietetycznym wariancie użyjcie pełnoziarnistego
makaronu i zmniejszcie jego ilość, nie przesadzajcie z
serem i pamiętajcie też o dużej szczypcie mielonej
ostrej papryczki!
Składniki na
makaron ze
szpinakiem (1 porcja):50 g
makaronu200 g
szpinaku50 g
sera gorgonzola2 ząbki
czosnkuszczypta
pieprzuszczypta
soliMakaron ugotować tak, by był jeszcze lekko twardy.
Szpinak zalać kilkoma łyżkami
wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
ser, doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron przełożyć na talerz, dodać sos
szpinakowy. Smacznego!