ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pierogi ze szpinakiem na bazowym cieście bez jajek. Pierogi będą miały chrupiącą, maślaną skórkę, jeżeli podsmażycie je po ugotowaniu. Do farszu szpinakowego możecie dodać ulubioną mieszankę serów, na przykład żółtych, pleśniowych, a nawet biały twarożek. Spróbujcie też pierogów ze szpinakiem w wersji z kruchym ciastem na oliwie.
Składniki na około 30 pierogów ze szpinakiem:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 2- 3 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła.
Składniki na farsz szpinakowy:
400 g szpinaku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
100 g sera gorgonzola
1/2 szklanki wody
Szpinak drobno posiekać, zalać wodą i gotować, aż szpinak będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony ser, sól i pieprz. Odstawić do wystudzenia.
Na krążki z ciasta nakładać po łyżce ciasta, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować 3- 4 minuty. Odcedzić. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/07/pierogi-ze-szpinakiem.html