Wykonanie
Pierogi ze
szpinakiem na bazowym cieście bez
jajek. Pierogi będą miały chrupiącą,
maślaną skórkę, jeżeli podsmażycie je po ugotowaniu. Do farszu
szpinakowego możecie dodać ulubioną mieszankę
serów, na przykład żółtych, pleśniowych, a nawet biały
twarożek. Spróbujcie też pierogów ze
szpinakiem w wersji z kruchym
ciastem na
oliwie.
Składniki na około 30 pierogów ze
szpinakiem:2 szklanki
mąki1/2 szklanki wrzącej
wodyszczypta
soliMąkę wymieszać z
solą, zalać wrzącą
wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 2- 3 mm, lekko podsypując
mąką, szklanką powykrawać koła.Składniki na farsz
szpinakowy:400 g
szpinaku4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soliszczypta
pieprzu100 g
sera gorgonzola1/2 szklanki
wodySzpinak drobno posiekać, zalać
wodą i gotować, aż
szpinak będzie miękki. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony
ser,
sól i
pieprz. Odstawić do wystudzenia.Na krążki z ciasta nakładać po łyżce ciasta, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać partiami do gotującej się
wody i gotować 3- 4 minuty. Odcedzić. Smacznego!