Wykonanie
Przepis w końcu doczekał się wpisu, czekał na swoją kolej od połowy października. Dziś proponuję kolejne danie ze
szpinakiem w asyście
fety. Pierogi, czasochłonne w przygotowaniu, ale kiedy mamy trochę wolnego to
czemu nie przygotować ich samemu? Tak więc czas zacząć:
Potrzebujemy:*na ciasto:- 400 g
mąki; 1,30 zł-1
jajko; 1 zł-przegotowana
woda-szczypta
soli*do farszu- 400 g
szpinaku; 4,50 zł-3/4 kostki
sera feta; 2,50 zł-2 ząbki
czosnku; 0,30 zł-
sól i
pieprzKoszt: 9 , 60 złCzas przygotowania: ok. 70 min1. Zaczynamy od ciasta. Formujemy kopczyk z
mąki, dodajemy szczyptę
soli i wbijamy
jajko.
2. Zagniatając ciasto, dodajemy stopniowo
wodę, tyle ile ono pochłonie.
3. Kiedy uformujemy ładną kulkę, (potrzebne będzie trochę siły) odstawiamy ciasto na ok. 30 min do woreczka, aby ciasto poleżało (tak uczyła mnie jeszcze babcia). A w tym czasie zabieramy się za zrobienie farszu do naszych pierogów.
4. Na rozgrzaną
oliwę dodajemy
czosnek, następnie
szpinak, aż się zeszkli.
5. W misce rozgniatamy widelcem
ser i dodajemy uprzednio przygotowany, wystudzony
szpinak i łączymy oba składniki. Mój
szpinak był w liściach, dlatego posiekałam go nożem.
6. Po dokładnym wymieszaniu składników, ostatnim krokiem będzie przyprawienie farszu
solą i
pieprzem.
7. Wykładamy ciasto i rozwałkowujemy.
8. Gdy ciasto będzie cienko rozwałkowane, bierzemy szklankę i wycinamy z niego okrągłe placki.
9. Tym sposobem zaczynamy lepienie pierogów. Placek po placku, napełniamy farszem, zalepiamy.
10. Ulepione odkładamy na desce, aż do czasu zagotowania się
wody.
11. Na osoloną, gotującą się
wodę wrzucamy pierogi, czekamy aż wypłyną do góry i jeszcze chwilkę gotujemy (do dwóch minut).
12. Teraz wystarczy tylko wyciągnąć na talerz i zjeść
póki gorące. U nas w dwóch wersjach: od góry
Magdy z podsmażoną
cebulką i moje z
masłem.
Smacznego!