ßßß
Cookit - przepis na Pierogi bezglutenowe ze szpinakiem i łososiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pierogi bezglutenowe ze szpinakiem i łososiem
Składniki
Kasza jaglana
Mąka ryżowa
siemię lniane
Oliwa z oliwek
Woda
Sól
Łosoś wędzony
Szpinak mrożony
Pieczarki
Cebula
Szczypiorek
Sałata
Kapusta czerwona
Wykonanie
PRZEPIS (na około 35 sztuk):Składniki:Ciasto:50 g
kaszy jaglanej
na sypko (około 0,5 szklanki)100 g
mąki ryżowej
(plus do podsypywania)40 g
mąki ziemniaczanej
lub zamiast
mąki ryżowej
i ziemniaczanej 140 g
mąki
bezglutenowej (ja użyłam gotowej mieszanki firmz Schär)40 g
siemienia lnianego
(mielonego)2 łyżki
oliwy
200-250 ml gorącej
wody
sól
Farsz:100 g
wędzonego łososia
100-200 g
szpinaku mrożonego
4
pieczarki
malutka
cebula
lub
szczypiorek
2 łyżki pesto1 .
szpinak
rozmrażamy na patelni,
pieczarki
dusimy z
cebulką
i dorzucamy pokrojonego drobno
łososia
. Wszystko pieszamy ze
szpinakiem
i pesto
2. W
między
czasie gotujemy
kaszę jaglaną
. Na jedną porcję
kaszy
2 porcje
wody
. Nie zapomnij przepłukac
kaszy
przed gotowaniem3. Do
kaszy jaglanej
dodajemy
mąki
,
oliwę
, siemię, gorącą
wodę
i
sól
. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując
mąką
, wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.4. Formujemy placuszki (dowolny sposób ;) ja robiłam kuleczki, które wałkowałam, można też wyciskać szklanką)5. Lepimy pierożki i gotujemy w wodzie lekko osolonej z
olejem
...i GOTOWE !!!Ja podałam z
sałatką
z
kapusty czerwonej
.
Źródło:
http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2015/11/pierogi-bezglutenowe-ze-szpinakiem-i.html
Przepisy powiązane
Pierogi bezglutenowe z mięsem drobiowym
Pierogi bezglutenowe z mięsem drobiowym
Pierogi ze szpinakiem i serem fetą (BEZGLUTENOWE)
Pierogi ze szpinakiem i serem fetą (BEZGLUTENOWE)
Sos pieczarkowy
Składniki powiązane (0)