ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i serem fetą (BEZGLUTENOWE)

Pierogi ze szpinakiem i serem fetą (BEZGLUTENOWE)

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem ze szpinakiem i serem fetą :)
PRZEPIS (na około 60 sztuk):
Składniki: Ciasto:
100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)
200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)
80 g mąki ziemniaczanej
80 g siemienia lnianego (mielonego)
3 łyżki oliwy
400 ml gorącej wody
sól
Farsz:
200-300 g liści szpinaku
200 g sera feta
1 ząbek czosnku (wedle uznania)
1 duża cebula
pieprz czarny mielony
1. Kaszę gotujemy na małym ogniu w około 1 szklance wody (1 porcja kaszy 2 porcje wody)
2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, następnie dodajemy szpinak i dalej dusimy pod przykryciem.
3. Po około 3-5 minutach zdejmujemy szpinak. Dodajemy ser feta, czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
4. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mąki, oliwę, siemię, gorącą wodę i sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.
5. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi
6. Nakładamy farsz i formujemy pierogi
7. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju i soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę.
...i GOTOWE !!
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2015/04/pierogi-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html