Kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem ze szpinakiem i serem fetą :) PRZEPIS (na około 60 sztuk): Składniki: Ciasto: 100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki) 200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania) 80 g mąki ziemniaczanej 80 g siemienia lnianego (mielonego) 3 łyżki oliwy 400 ml gorącej wody sól Farsz: 200-300 g liści szpinaku 200 g sera feta 1 ząbek czosnku (wedle uznania) 1 duża cebula pieprz czarny mielony 1. Kaszę gotujemy na małym ogniu w około 1 szklance wody (1 porcja kaszy 2 porcje wody) 2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, następnie dodajemy szpinak i dalej dusimy pod przykryciem. 3. Po około 3-5 minutach zdejmujemy szpinak. Dodajemy ser feta, czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. 4. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mąki, oliwę, siemię, gorącą wodę i sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki. 5. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi 6. Nakładamy farsz i formujemy pierogi 7. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju i soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę. ...i GOTOWE !!