Wykonanie
Kolejny raz w ciągu kilku dnipolecam danie kluskowe.Zwykle gotuję to, na co mamyochotę, a mączne potrawy wprostuwielbiamy. Tym razem, ku mojejogromnej radości spożywaliśmyleniwe,
młode zajączki z
kurkumą i
zieleniną. Lekkie i smaczne.200 g półtłustego
twarogu,
jajko,szklanka
mąki, 2 szczypty
soli,pół łyżeczki
kurkumy.Ponadto: 6 liści
sałaty karbowanejzielonej i czerwonej, 2 garści listków
rukoli, chlust
oliwy, łyżka
soku z cytryny, łyżeczka
musztardy, łyżeczka
syropu klonowego,
sól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku.Do
twarogu dodałam
jajko,
sól,
kurkumę i przesianą
mąkę pszenną. Wymieszałam w misce drewnianą łyżką, przełożyłam na stolnicę, lekko zagniotłam. Rozwałkowałam na grubość około centymetra, foremką wykroiłam zajączki. Kluseczki ugotowałam wewrzącej, osolonej wodzie.
Sałatę umyłam, osuszyłam,
porwałam na kawałki.
Rukolę umyłam i osuszyłam.
Oliwę,
sok z cytryny,
musztardę,
syrop klonowy, przeciśnięte przez wyciskarkęząbki
czosnku,
pieprz oraz
sól połączyłam dokładnie, aż powstał gładki, aksamitnysos. Gorące króliczki oraz
zieleninę wyłożyłam na talerze,
skropiłam dressingiem.Bardzo smacznie polecam :)