ßßß
Składniki (na 3 porcje):Ryba3 filety z białej ryby (najlepiej ze szczupaka, ale równie dobrze może być świeży dorsz)1 jajko2 łyżki mlekakilka łyżek mąki (ziemniaczanej, lub pszennej)sól, pieprztrochę oleju do smażeniaPory w śmietanie3 pory2 ząbki czosnku2 łyżki masła1 łyżka oleju lub oliwy6 łyżek śmietany (ja użyłam 12% do zup i sosów)1 żółtkook 1 łyżki koperkusól, pieprzKasza pęczakok 1 szklanki suchej kaszy pęczakwoda z odrobiną soliPrzygotowanie:Rybę należy dokładnie oczyścić z ości, oprószyć solą, pieprzem i odstawić (ryba do smażenia powinna być w temperaturze pokojowej, inaczej, zbytnio zrumieni się z wierzchu, a zostanie surowa w środku).W garnku gotujemy pęczak, aż do miękkości, w lekko osolonej wodzie (ok 20 minut).W międzyczasie drobno kroimy pory (należy je wcześniej ponacinać i dokładnie umyć, gdyż mogą zawierać piasek, również w środku) oraz czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i pory, po chwili czosnek. Pory należy dusić do miękkości (ok 20 minut). W czasie duszenia trzeba je doprawić solą i pieprzem do smaku. W osobnej misce łączymy śmietanę z żółtkiem i koperkiem. Kiedy pory będą już miękkie dodajemy sos, wszystko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Na kilka minut przed końcem gotowania porów i kaszy rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju do smażenia ryby. Oprószamy ją mąką, następnie maczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem i układamy skórą do dołu na gorącej patelni. Przykrywamy i smażymy kilka minut (ok 3), w zależności od grubości filetu (mięso powinno ściąć się co najmniej w połowie i zrumienić od spodu), po tym czasie delikatnie przekręcamy filety i smażymy jeszcze ok 1-2 minut (ryby nie należy smażyć zbyt długo, żeby nie wyschła i pozostała soczysta, mięso powinno dzielić się na płatki).Kiedy ryba jest już gotowa, serwujemy ją z sosem śmietanowo-porowym i kaszą pęczak. Prosto i pysznie.Z podziękowaniami dla mojego taty, który złapał wspaniałego, 60 cm szczupaka!




