ßßß
8 jajek na twardo1 jajko surowesólpieprz1 ząbek czosnkuszczypiorek1 łyżka usiekanego koperku na sospęczek koperkukilka szczypiorek1 łyżka masła200 ml śmietany1 szkl mleka2 łyżki mąkisólpieprzkilka kropel soku z cytrynyJajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor.sos;Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę i mleko wymieszać razem, dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Do rondelka wlać bazę sosu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gdyby sos był za gęsty można dodać odrobinę mleka. Do sosu wrzucić koperek i mieszając gotować ok 5 min. doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać kotleciki na gorąco z mlodymi ziemniakami , polewać sosem koperkowym.