Wykonanie
Sezon na
grzyby w pełni. Bardzo często przygotowujemy z nich zupy albo sosy i dodajemy do przeróżnych dań.
Czemu więc nie spróbować połączyć ich z rybą?Moja propozycja to
łosoś z kremowym sosem z mieszanką
grzybów.
Składniki (na 2 porcje):ok 200 g
grzybów leśnych (ja użyłam mieszanki, ale może być też jeden rodzaj, lepiej użyć
grzyby szlachetne typu
borowiki, niż
pieczarki)ok 300 g
łososia bez skóry i ości1 płaska łyżka
masłaok 100 g
serka ricotta (akurat miałam go w lodówce, ale równie dobrze może być
śmietana lub np.
serek mascarpone)odrobina
soku z cytryny lub
limonkisól,
pieprz, suszony
tymianek, świeży
koperek lub
natka pietruszkiDodatki: ulubiony
makaron lub
ziemniaki, surówka z
kopru włoskiegoPrzygotowanie:
Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny i lekko oprószamy
solą i
pieprzem.
Grzyby dokładnie myjemy (nie chcemy przecież, żeby piasek chrzęścił nam pod zębami ;)), i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy
masło i wrzucamy
grzyby. Smażymy je ok 10-15 minut (można lekko podlać
wodą, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić) aż będą miękkie. Dodajemy
śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku
solą, sporą ilością świeżo mielonego
pieprzu i
tymiankiem. Następnie wrzucamy
łososia i gotujemy go w sosie ok 3-4 minuty (nie za długo, żeby się nie wysuszył). Gotowe danie podajemy posypane świeżym
koperkiem lub
natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.