ßßß
Składniki (na 2 porcje):ok 200 g grzybów leśnych (ja użyłam mieszanki, ale może być też jeden rodzaj, lepiej użyć grzyby szlachetne typu borowiki, niż pieczarki)ok 300 g łososia bez skóry i ości1 płaska łyżka masłaok 100 g serka ricotta (akurat miałam go w lodówce, ale równie dobrze może być śmietana lub np. serek mascarpone)odrobina soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, suszony tymianek, świeży koperek lub natka pietruszkiDodatki: ulubiony makaron lub ziemniaki, surówka z kopru włoskiegoPrzygotowanie:Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą i pieprzem. Grzyby dokładnie myjemy (nie chcemy przecież, żeby piasek chrzęścił nam pod zębami ;)), i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy je ok 10-15 minut (można lekko podlać wodą, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić) aż będą miękkie. Dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i tymiankiem. Następnie wrzucamy łososia i gotujemy go w sosie ok 3-4 minuty (nie za długo, żeby się nie wysuszył). Gotowe danie podajemy posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
