Wykonanie
Pogoda za oknem wymaga, aby
mieć w zanadrzu szybki, ciepły posiłek, którego przygotowanie nie zajmie pół dnia. Można oczywiście gotować według schematu:
mięso(
ryba)+ziemniaki+coś zielonego. Jednak łącząc powyższe w jedno zapieczone danie możemy uzyskać coś, co zamieni powyższy schemat w coś oryginalnego i jednocześnie prostego.Odpowiedzą na powyższe jest nasz popisowy zimowy comfort food -
szpinakowo-ziemniaczana zapiekanka z
łososiem pod pierzynką z tartego
sera.Składniki na porcję dla 4 osób:porcja
szpinaku na beszamelu (beszamel przygotować z połowy składników)5 dużych
ziemniaków350 g surowego
łososiapół szklanki
startego sera carskiego lub dziurgasaposiekany
kopereksól,
pieprzmasło do wysmarowania formy
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 5 mm.
Łososia opłukać, usunąć ości i skórę, pokroić na cienkie plastry. Formę do zapiekania wysmarować
masłem (używam dużej formy do tarty z Ikei), ułożyć plastry
ziemniaków tak żeby lekko zachodziły na siebie i żeby dokładnie przykryły dno formy, lekko posolić i popieprzyć. Na ziemniakach ułożyć
łososia, posypać
sola,
pieprzem i
koperkiem. Zalać
szpinakiem tak żeby szczelnie przykrył
rybę, posypać
serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni. Zapiekankę piec co najmniej 40 minut - w czasie pieczenia sprawdzać widelcem czy
ziemniaki są już miękkie.