Wykonanie
Składniki:- 250g
łososia- 2-3
ziemniaki- 1/2
pora- 1
liść laurowy- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 1 łyżeczka
masła-
sól i
pieprz- świeży
koperekSposób przygotowania:1.
Łososia obieramy ze skóry, wyciągamy ości i kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a
por w talarki.2.
Por podsmażamy na
maśle, następnie wrzucamy
ziemniaki, podlewamy odrobiną
wody. Po chwili wlewamy 2-3 szklanki
wody, dodajemy
liść laurowy i gotujemy ok. 15 min., aż
ziemniaki będą miękkie.3. Po tym czasie dodajemy
łososia, gotujemy 5 min., ściągamy z ognia, zabielamy
śmietaną (żeby się nie zwarzyła dobrze ją najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami zupy). Na końcu wsypujemy posiekany
koperek, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Inspiracja:mirabelkowy