Wykonanie
Płynne czwartkiOstatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie przyrządzić z nich zupę. W związku z tym, że na półce leżały
ziemniaki i
por, wybór był prosty - zupa
porowo-ziemniaczana, a że miałam akurat
koperek, postanowiłam go również dodać, aby wzbogacić smak zupy. Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi
ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem,
pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić
koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa, bardzo sycąca. Gorąco polecam!
Składniki :2 duże grube
pory4 średnie
ziemniaki2-3 czubate łyżki
koperku20ml
śmietanysol,
pieprzkilka plasterków
wędzonego łososiałyżka
masłaPrzygotowanie :
Pora pokroić (tylko białą i jasnozieloną cześć) w cienkie plasterki i przesmażyć na
maśle, gdy zmięknie dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, zalać
wodą i gotować do czasu aż
ziemniaki będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksować, dodać
śmietanę,
koperek i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać przybrane plasterkami
wędzonego łososia.
Smacznego !