Wykonanie
Dziś przedstawiam coś wyjątkowego dla fanów dosyć nietypowych wschodnioazjatyckich smaków. Marynowana polędwiczka wieprzowa w sosie z
masła orzechowego,
sosu sojowego i
dżemu morelowego, z odrobiną pikantnego
chilli tworzą kombinację idealną. Jest to też świetna propozycja obiadu w tzw. tygodniu, gdyż można polędwiczkę zamarynować dzień wcześniej, a po powrocie z pracy ją już tylko upiec. Obiad dosłownie w 30 minut. Jak widać na zdjęciu podałam z zapiekaną
dynią z
grzybami leśnymi . Polecam!Scroll down for EnglishPolędwiczka wieprzowa po indonezyjsku(3-4 porcje)Składniki:1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)1/4 szklanki konfitury/dżemu
morelowego2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/4 szklanki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego2 łyżki
masła orzechowegosok z 1
limonki1/4 szklanki
soku pomarańczowego1/2 łyżeczki
płatków chilli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka posiekanych świeżych listków
kolendryPrzygotowanie:W małej miseczce umieść
konfiturę,
czosnek, mieloną
kolendrę,
sos sojowy,
ocet ryżowy,
masło orzechowe,
sok z limonki,
sok pomarańczowy,
płatki chilli i
pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, zwracając szczególną uwagę na wmieszanie
masła orzechowego.Przygotuj odpowiedniej wielkości woreczek foliowy (lub naczynie) włóż do niego
polędwiczki i wlej marynatę. Odciśnij z woreczka powietrze i bardzo staranie rozprowadź marynatę tak, by cała polędwiczka była nią pokryta. Włóż polędwiczkę do lodówki i marynuj przez minimum 30 minut, lub najlepiej na całą noc.Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C . Na dużej patelni (najlepiej dostosowanej do zapiekania w piekarniku) na średnim ogniu rozgrzej
olej, po czym włóż polędwiczkę oczyszczoną z marynaty i obsmaż do zarumienienia z każdej strony, przez około 7 minut. Następnie umieść patelnię w piekarniku (lub przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego) i piecz, aż termometr kuchenny wetknięty w
mięso wskaże nam temp. 70 oC, co powinno zająć około 15 minut. Wyjmij polędwiczkę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed pokrojeniem, żeby „odpoczęła” .W międzyczasie, gdy
wieprzowina piecze się w piekarniku, zlej marynatę do małego rondelka i gdy wydaje się zbyt gęsta, wmieszaj trochę soku z
pomarańczy lub
wody. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając i gotuj przez 1 minutę, po czym zdejmij z ognia.Wyłóż pokrojoną polędwiczkę na talerze, polej sosem i posyp
kolendrą.Smacznego!
English versionIndonesian
Pork Tenderloin(3-4 servings)Ingredients:1
pork tenderloin (about 450 g)1/4 cup apricot preserves2 cloves garlic, minced1/2 tsp ground coriander1/4 cup soy sauce1 tbsp rice
wine vinegar2 tbsp creamy peanut butter1 lime, juiced1/4 cup orange juice1/2 tsp crushed red pepper flakes1/2 tsp ground black pepper2 tbsp vegetable oil1 tbsp fresh cilantro, choppedPreparation:Combine preserves, garlic, coriander, soy sauce, rice
wine vinegar, peanut butter, lime juice, orange juice, crushed red pepper and black pepper in a small bowl.
Whisk well to combine, paying attention to break up the peanut butter.Place
pork tenderloin in bag and
pour the marinade on top. Squeeze out the air, and seal, using your hands to squish bag and distribute marinade evenly. Place in refrigerator and let marinade for at least 30 minutes, or overnight.Preheat oven to 220 oC. Heat the vegetable oil in large oven-proof skillet over medium-high heat until shimmering. Add the
pork tenderloin, and
sear on all sides, until it’s nicely browned – about 7 minutes or so. Place the entire skillet into the preheated oven, and cook until a meat thermometer registers 70 oC – about 15 minutes. Remove from oven and let sit for 10 minutes before slicing.While the
pork is in the oven,
pour the marinade into a small saucepan. If it seems too thick, add a splash or orange juice or water. Bring to a boil over medium-high heat, stirring constantly. Boil for 1 minute, then turn off heat.
Pour sauce over the sliced tenderloin and sprinkle with chopped cilantro for garnish.Enjoy!
Share the post "Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku/Indonesian
pork tenderloin"