Wykonanie
Przez Marzena 23 lutego 2015Sos
orzechowy, po prostu idealny - kremowy i lekko pikantny.
Papryka i
ogórek, mimo że są nietypowym zestawem, stanowią zaskakująco dobraną parę
smakową. Jeżeli jednak nie przekonuję Was ten argument, to musicie przyznać, że ze zrobienie zdrowego dania w 15 min powinno być wystarczającą zachętą. Już widzę jak wstawiacie garnek na
makaron :-)Składniki
makaron - 1 opakowanie (użyłam
makaronu rurki, może być bezglutenowy)
masło orzechowe - 1/3 szklanki
sos sojowy - 3 łyżki
ocet ryżowy lub
jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżki
brązowy cukier - 1/2 łyżeczkipasta
chile z
czosnkiem - 2 łyżeczki (kupiłam gotową)
papryka - 1 szuka pokrojona w paseczki
ogórek zielony - 3/4 szklanki (pokrojonego w kostkę)pokrojony drobno
szczypiorek - 1/2 szklanki
czosnek - 2-3 ząbki pokrojone w kostkę i podsmażone na
olejuposiekana
kolendra - do dekoracjiInstrukcje1.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2.
Czosnek podsmażamy delikatnie na
oleju (do momentu, gdy w powietrzu będziemy czuli
czosnkowy zapach).2.
Masło orzechowe,
sos sojowy,
przyprawy,
ocet i podsmażony
czosnek mieszamy razem dodając taką ilość
wody aby uzyskać kremową konsystencję (patrz zdjęcie poniżej).3. Po ugotowaniu
makaronu i zrobieniu sosu wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy dekorując posiekaną
kolendrą.