ßßß Cookit - przepis na Makaron w sosie orzechowym

Makaron w sosie orzechowym

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 23 lutego 2015
Sos orzechowy, po prostu idealny - kremowy i lekko pikantny. Papryka i ogórek, mimo że są nietypowym zestawem, stanowią zaskakująco dobraną parę smakową. Jeżeli jednak nie przekonuję Was ten argument, to musicie przyznać, że ze zrobienie zdrowego dania w 15 min powinno być wystarczającą zachętą. Już widzę jak wstawiacie garnek na makaron :-)
Składniki
makaron - 1 opakowanie (użyłam makaronu rurki, może być bezglutenowy)
masło orzechowe - 1/3 szklanki
sos sojowy - 3 łyżki
ocet ryżowy lub jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżki
brązowy cukier - 1/2 łyżeczki
pasta chile z czosnkiem - 2 łyżeczki (kupiłam gotową)
papryka - 1 szuka pokrojona w paseczki
ogórek zielony - 3/4 szklanki (pokrojonego w kostkę)
pokrojony drobno szczypiorek - 1/2 szklanki
czosnek - 2-3 ząbki pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
posiekana kolendra - do dekoracji
Instrukcje
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Czosnek podsmażamy delikatnie na oleju (do momentu, gdy w powietrzu będziemy czuli czosnkowy zapach).
2. Masło orzechowe, sos sojowy, przyprawy, ocet i podsmażony czosnek mieszamy razem dodając taką ilość wody aby uzyskać kremową konsystencję (patrz zdjęcie poniżej).
3. Po ugotowaniu makaronu i zrobieniu sosu wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy dekorując posiekaną kolendrą.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/makaron-w-sosie-orzechowym