ßßß Cookit - przepis na Spring rolki – naleśniki z warzywami

Spring rolki – naleśniki z warzywami

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 27 czerwca 2017
Zawijane azjatyckie "naleśniki" z warzywami lub innymi dodatkami to popularne nie tylko w Azji ale i na cłaym świecie, Spring rolki.
Tak właśnie upalne lato jest idealnym czasm na wypróbowanie tego przepisu. Zrobienie ich zajmnie nam tyle czasu ile krojenie warzyw, a to już zależy od waszych umiejętności kucharskich. I koniecznie trzeba je podać z dosyć dobrze doprawionym sosem.
Aaa jeszcze jedno nie martwcie się i nie załamujecie się tym papierem ryżowym. Jak to mówią ...nie od razu Kraków zbudowano.
Składniki
czerwona papryka - 2 sztuki
ogórek (duży) - 1sztuka
natka kolendry (cilantro) - 1 pęczek
tofu twarde - 1 kostka (400g)
sos sojowy - 1/3 szklanki
pasta czosnkowo - imbirowa - 1-2 łyżki
makaron ryżowy - ok 1/3 opakwania
Instrukcje
Warzywa i tofu kroimy w paseczki.
Robimy marynatę do tofu z sosu sojowego i pasty czosnkowo-imbirowej. Marynujemy tofu ok 10 min. a potem dobrze podsmażamy na patelni.
Makaron ok. 1/3 paczki gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Do naczynia z bardzo ciepłą wodą wkładamy pojedyńczo papier ryżowy. Wyciągamy go po 15s na mokry talerz. Układmy warzywa, tofu, makaron ryżowy, listki kolendry i zawijamy jak krokiety.
Sos orzechechowy
sos sojowy - 3 łyżki
ocet ryżowy lub jabłkowy - 1 - 1 i 1/2 łyżki
brązowy cukier - 1/2 łyżeczki
pasta chile z czosnkiem - 2-3 łyżeczki (kupiłam gotową)
1/2 szklanki masła orzechowego
Składniki na sos dobrze miksujemy w blenderze dodając w razie potrzeby taką ilość wody aby uzyskać super kremowy sos.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/spring-rolki-nalesniki-z-warzywami