Wykonanie
            Składniki2 porcje:250 g ugotowanego 
makaronu ryżowego lub 
sojowego12 oczyszczonych 
krewetek1 łyżka drobno startego 
imbiru2 ząbki 
czosnku, drobno startekawałek lub cała 
papryczka chili (do smaku)1/2 
czerwonej papryki1,5 łyżki 
oleju kokosowego lub innego roślinnego2 łyżki 
sezamu2 łyżki posiekanego 
szczypiorku1 łyżka posiekanej 
natki pietruszki1 łyżka 
oleju sezamowego1 łyżka 
sosu rybnego (opcjonalnie)Sos:2 łyżki 
sosu sojowego2 łyżki 
octu ryżowego (lub 
soku z cytryny lub 
limonki)1 łyżka 
brązowego cukruPrzygotowanie
Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej wrzucić na wrzątek, zdjąć z ognia i odstawić na 3 minuty pod przykryciem, odcedzić na sitku i przelać 
wodą). Odmierzyć 250 g 
makaronu.
Krewetki rozmrozić, osuszyć, oderwać ogonki, sprawdzić czy są oczyszczone. Zetrzeć 
imbir i 
czosnek, 
papryczkę chili posiekać w drobną kosteczkę. 
Paprykę pokroić na krótkie paski. Wymieszać składniki sosu.Na patelni podgrzać 
olej, włożyć 
imbir i 
czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około 2 minuty). Włożyć 
krewetki, doprawić 
solą i smażyć przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać 
papryczkę chili, 
paprykę oraz 
sezam, wymieszać.Po około minucie dodać 
makaron ryżowy i smażyć przez pół minuty. Przesunąć zawartość patelni na bok, przechylić patelnię i wlać w powstały "dołek" sos, trzymać go bezpośrednio nad ogniem przez kilkanaście sekund aż zacznie się karmelizować, zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Wymieszać z resztą składników na patelni, dodać 
szczypiorek, 
natkę, 
olej sezamowy. W razie potrzeby doprawić 
solą lub 
sosem rybnym. Wymieszać i podawać.

