Wykonanie
Składniki2 porcje:250 g ugotowanego
makaronu ryżowego lub
sojowego12 oczyszczonych
krewetek1 łyżka drobno startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno startekawałek lub cała
papryczka chili (do smaku)1/2
czerwonej papryki1,5 łyżki
oleju kokosowego lub innego roślinnego2 łyżki
sezamu2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
sosu rybnego (opcjonalnie)Sos:2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego (lub
soku z cytryny lub
limonki)1 łyżka
brązowego cukruPrzygotowanie
Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej wrzucić na wrzątek, zdjąć z ognia i odstawić na 3 minuty pod przykryciem, odcedzić na sitku i przelać
wodą). Odmierzyć 250 g
makaronu.
Krewetki rozmrozić, osuszyć, oderwać ogonki, sprawdzić czy są oczyszczone. Zetrzeć
imbir i
czosnek,
papryczkę chili posiekać w drobną kosteczkę.
Paprykę pokroić na krótkie paski. Wymieszać składniki sosu.Na patelni podgrzać
olej, włożyć
imbir i
czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około 2 minuty). Włożyć
krewetki, doprawić
solą i smażyć przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać
papryczkę chili,
paprykę oraz
sezam, wymieszać.Po około minucie dodać
makaron ryżowy i smażyć przez pół minuty. Przesunąć zawartość patelni na bok, przechylić patelnię i wlać w powstały "dołek" sos, trzymać go bezpośrednio nad ogniem przez kilkanaście sekund aż zacznie się karmelizować, zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Wymieszać z resztą składników na patelni, dodać
szczypiorek,
natkę,
olej sezamowy. W razie potrzeby doprawić
solą lub
sosem rybnym. Wymieszać i podawać.