Wykonanie
Uwielbiam
krewetki, mogłabym je jeść nałogowo praktycznie codziennie. Często szukam przepisów właśnie z ich wykorzystaniem, a najchętniej wypróbowuje te z kuchni orientalnej. To połączenie
imbiru,
papryczki chili i
czosnku jest wyjątkowe i doskonale mi odpowiada!Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, gdzie są chyba najlepsze przepisy na orientalne dania z
krewetkami!Składniki:1,5 łyżki
oleju kokosowego2 ząbki
czosnku1 łyżka startego
imbiru12 dużych
krewetek250 g ugotowanego
makaronu ryżowego1
papryczka chilipół słodkiej
czerwonej papryki2 łyżki białego
sezamu2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
brązowego cukru2 łyżki
szczypiorku1 łyżka posiekanej
pietruszki1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
oleju sezamowegoPrzygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Odmierzyć 250 g.
Krewetki odmrozić. Usunąć ogonki (jeśli są) i osuszyć na papierowym ręczniku.
Czosnek i
imbir zetrzeć do jednego pojemniczka.
Paprykę pokroić w krótkie paseczki,
chili posiekać na drobno. Oba składniki odłożyć do osobnej miseczki.
Pietruszkę i
szczypiorek posiekać. W niewielkim garnuszku przygotować sos: wymieszać
sos sojowy,
ocet ryżowy i
brązowy cukier.Na patelni rozgrzać
olej kokosowy. Wrzucić
czosnek i
imbir. Podsmażyć przez około 2 minuty (do zbrązowienia). Wrzucić
krewetki i smażyć przez 3 minuty. Dodać
makaron,
paprykę,
chili i
sezam, wymieszać.Po minucie smażenia dodać
makaron ryżowy. Podsmażyć przez 30 sekund. Całość przesunąć na bok patelni, którą przechylić na bok. W zagłębienie wlać przygotowany wcześniej sos i smażyć do skarmelizowania i zmniejszenia objętości do 1/2. Wymieszać sos z resztą. Dodać
pietruszkę,
szczypiorek,
olej sezamowy i
sos rybny. Dobrze wymieszać i podawać.
Danie jest wspaniałe. Intensywne w smaku, orientalne i z dodatkiem moich ulubionych
krewetek. Połączenie smaków, które uwielbiam! :)