Wykonanie
            Uwielbiam 
krewetki, mogłabym je jeść nałogowo praktycznie codziennie. Często szukam przepisów właśnie z ich wykorzystaniem, a najchętniej wypróbowuje te z kuchni orientalnej. To połączenie 
imbiru, 
papryczki chili i 
czosnku jest wyjątkowe i doskonale mi odpowiada!Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, gdzie są chyba najlepsze przepisy na orientalne dania z 
krewetkami!Składniki:1,5 łyżki 
oleju kokosowego2 ząbki 
czosnku1 łyżka startego 
imbiru12 dużych 
krewetek250 g ugotowanego 
makaronu ryżowego1 
papryczka chilipół słodkiej 
czerwonej papryki2 łyżki białego 
sezamu2 łyżki 
sosu sojowego2 łyżki 
octu ryżowego1 łyżka 
brązowego cukru2 łyżki 
szczypiorku1 łyżka posiekanej 
pietruszki1 łyżka 
sosu rybnego1 łyżka 
oleju sezamowegoPrzygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Odmierzyć 250 g.
Krewetki odmrozić. Usunąć ogonki (jeśli są) i osuszyć na papierowym ręczniku.
Czosnek i 
imbir zetrzeć do jednego pojemniczka. 
Paprykę pokroić w krótkie paseczki, 
chili posiekać na drobno. Oba składniki odłożyć do osobnej miseczki. 
Pietruszkę i 
szczypiorek posiekać. W niewielkim garnuszku przygotować sos: wymieszać 
sos sojowy, 
ocet ryżowy i 
brązowy cukier.Na patelni rozgrzać 
olej kokosowy. Wrzucić 
czosnek i 
imbir. Podsmażyć przez około 2 minuty (do zbrązowienia). Wrzucić 
krewetki i smażyć przez 3 minuty. Dodać 
makaron, 
paprykę, 
chili i 
sezam, wymieszać.Po minucie smażenia dodać 
makaron ryżowy. Podsmażyć przez 30 sekund. Całość przesunąć na bok patelni, którą przechylić na bok. W zagłębienie wlać przygotowany wcześniej sos i smażyć do skarmelizowania i zmniejszenia objętości do 1/2. Wymieszać sos z resztą. Dodać 
pietruszkę, 
szczypiorek, 
olej sezamowy i 
sos rybny. Dobrze wymieszać i podawać.

Danie jest wspaniałe. Intensywne w smaku, orientalne i z dodatkiem moich ulubionych 
krewetek. Połączenie smaków, które uwielbiam! :)