Wykonanie
            Daniel stir-fry. Lekkie, pożywne, bardzo smaczne. Szybko się je robi pod warunkiem,że wcześniej przygotujemy wszystkie składniki. Przepis z bloga Asi Kwestia Smaku .

Składniki :250 g 
makaronu ryżowego lub 
sojowego ( u mnie 
ryżowy )12 oczyszczonych 
krewetek ( ja miałam malutkie więc dałam więcej )1 łyżka startego na drobnych oczkach 
imbiru2 ząbki 
czosnku starte na drobnych oczkach
papryczka chilli do smaku ( można pominąć ,ja dodałam 1/2 )1/2 
czerwonej papryki1,5 łyżki 
oleju roślinnego, 
masła klarowanego lub 
oleju kokosowego ( dałam 
olej rzepakowy )2 łyżki 
sezamu2 łyżki posiekanego 
szczypiorku1 łyżka posiekanej 
natki pietruszki1 łyżka 
oleju sezamowego1 łyżka 
sosu rybnego ( opcjonalnie, ja dodałam )Składniki na sos :2 łyżki 
sosu sojowego2 łyżki 
octu ryżowego ( lub 
soku z cytryny lub 
limonki. U mnie 
sok z cytryny )1 łyżka 
brązowego cukruMakaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną 
wodą. Odmierzamy 250 g - ja dodałam całość. Zapomniałam przelać 
wodą, posklejał mi się ale potrawa i tak była smaczna z tym, że trochę różni się wyglądem od tego u Asi bo później ciężko było wymieszać go z sosem.Jeśli korzystamy z mrożonych 
krewetek (jak ja ), rozmrażamy je,osuszamy, odrywamy ogonki, nacinamy wzdłuż tułowia po zewnętrznej stronie. Ja nie przechodziłam tego etapu, bo miałam malutkie gotowe do użycia 
krewetki.
Paprykę kroimy na cienkie paski, 
chilli siekamy drobno. Składniki sosu mieszamy w osobnej miseczce, odstawiamy.Na rozgrzaną patelnię ( u mnie całość pichciła się w woku ) wlewamy 1,5 łyżki 
oleju lub 
masła. Wrzucamy 
imbir, 
czosnek i na niewielkim ogniu smażymy je około 2 minuty, cały czas mieszając. Mają się lekko zrumienić. Dokładamy 
krewetki, smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy 
paprykę, 
chilli i 
sezam, mieszamy, trzymamy na ogniu około minuty. Dodajemy 
makaron, mieszamy i smażymy go 1/2 minuty.Po tym czasie zgarniamy zawartość patelni na jeden bok, przechylamy patelnię i w to puste miejsce wlewamy sos. Trzymamy go bezpośrednio nad ogniem aż się zacznie karmelizować ( potrwa to kilkanaście sekund ),zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Wymieszać całość. Ja zrobiłam to trochę inaczej, poczekałam aż sos się zkarmelizuje, nie odparowywałam go tylko od razu wymieszałam z 
ryżem - bo miałam go na tyle, że po redukcji nie starczyło by na całość.Na koniec zdejmujemy z ognia patelnię, dodajemy 
szczypiorek,
natkę pietruszki, 
sos rybny i sos 
sezamowy. W razie potrzeby dosolić ( można polać dodatkowo 
sosem sojowym lub rybnym ) lub jeśli całość 
zrobi się zbyt sucha dodać 
oliwy sezamowej - ale nie za dużo bo jest bardzo aromatyczna lub zwykłej 
oliwy.Smacznego :)