Wykonanie
Daniel stir-fry. Lekkie, pożywne, bardzo smaczne. Szybko się je robi pod warunkiem,że wcześniej przygotujemy wszystkie składniki. Przepis z bloga Asi Kwestia Smaku .
Składniki :250 g
makaronu ryżowego lub
sojowego ( u mnie
ryżowy )12 oczyszczonych
krewetek ( ja miałam malutkie więc dałam więcej )1 łyżka startego na drobnych oczkach
imbiru2 ząbki
czosnku starte na drobnych oczkach
papryczka chilli do smaku ( można pominąć ,ja dodałam 1/2 )1/2
czerwonej papryki1,5 łyżki
oleju roślinnego,
masła klarowanego lub
oleju kokosowego ( dałam
olej rzepakowy )2 łyżki
sezamu2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
sosu rybnego ( opcjonalnie, ja dodałam )Składniki na sos :2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego ( lub
soku z cytryny lub
limonki. U mnie
sok z cytryny )1 łyżka
brązowego cukruMakaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą. Odmierzamy 250 g - ja dodałam całość. Zapomniałam przelać
wodą, posklejał mi się ale potrawa i tak była smaczna z tym, że trochę różni się wyglądem od tego u Asi bo później ciężko było wymieszać go z sosem.Jeśli korzystamy z mrożonych
krewetek (jak ja ), rozmrażamy je,osuszamy, odrywamy ogonki, nacinamy wzdłuż tułowia po zewnętrznej stronie. Ja nie przechodziłam tego etapu, bo miałam malutkie gotowe do użycia
krewetki.
Paprykę kroimy na cienkie paski,
chilli siekamy drobno. Składniki sosu mieszamy w osobnej miseczce, odstawiamy.Na rozgrzaną patelnię ( u mnie całość pichciła się w woku ) wlewamy 1,5 łyżki
oleju lub
masła. Wrzucamy
imbir,
czosnek i na niewielkim ogniu smażymy je około 2 minuty, cały czas mieszając. Mają się lekko zrumienić. Dokładamy
krewetki, smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy
paprykę,
chilli i
sezam, mieszamy, trzymamy na ogniu około minuty. Dodajemy
makaron, mieszamy i smażymy go 1/2 minuty.Po tym czasie zgarniamy zawartość patelni na jeden bok, przechylamy patelnię i w to puste miejsce wlewamy sos. Trzymamy go bezpośrednio nad ogniem aż się zacznie karmelizować ( potrwa to kilkanaście sekund ),zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Wymieszać całość. Ja zrobiłam to trochę inaczej, poczekałam aż sos się zkarmelizuje, nie odparowywałam go tylko od razu wymieszałam z
ryżem - bo miałam go na tyle, że po redukcji nie starczyło by na całość.Na koniec zdejmujemy z ognia patelnię, dodajemy
szczypiorek,
natkę pietruszki,
sos rybny i sos
sezamowy. W razie potrzeby dosolić ( można polać dodatkowo
sosem sojowym lub rybnym ) lub jeśli całość
zrobi się zbyt sucha dodać
oliwy sezamowej - ale nie za dużo bo jest bardzo aromatyczna lub zwykłej
oliwy.Smacznego :)