Wykonanie
Kupiłam kiedyś
makaron ryżowy celem wypróbowania go pod względem
smakowym. Szukałam jakiegoś prostego przepisu na jego przyrządzenie. Zajrzałam na jeden z ulubionych blogów i znalazłam tam świetny pomysł na nieco egzotyczne danie. Co prawda chcąc je przygotować, musiałam uzupełnić trochę kuchenny arsenał, ale było warto! Zwłaszcza, że
makaron ryżowy z
krewetkami zagościł już na moim
stole kilka
razy.SKŁADNIKI(na 3 osoby)opakownie
makaronu ryżowego1
czerwona paprykaopakowanie
krewetek2-3 ząbki
czosnkułyżka startego, świeżego
imbirusezam4 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
cukru brązowegoolej sezamowysos rybnynatka pietruszkioliwaWYKONANIE
Makaron przygotowujemy wedlug przepisu na opakowaniu.
Czosnek ścieramy na tarce, na drobnych oczkach i razem z
imbirem wrzucamy go na rozgrzaną
oliwę. Po dwóch minutach dodajemy obrane, umyte i osuszone
krewetki. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę. Smażymy 2 minuty i dodajemy
makaron. Posypujemy całość
sezamem i mieszamy dokładnie.Na osobnej, małej patelni umieścić sos złożony z
sosu sojowego,
soku z cytryny i
cukru. Podgrzewać do czasu, aż sos zacznie się karmelizować i trochę się zredukuje.Sos dodajemy do
makaronu. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropel
sosu rybnego, polewamy niewielką ilością
oleju sezamowego i podajemy.Najlepiej smakuje lekko przestygnięte.