Wykonanie
Lekki obiad, który idealnie pasuje na ciepłą pogodę. Sporo dobrego
białka, lekkostrawne węglowodany,pyszne warzywa oraz mój ulubiony
imbir.
makaron ryżowy (wstążki) 200g
krewetki 125g4 ząbki
czosnkukorzeń
imbiru 25g1/2
czerwonej papryki1/2
cytrynynatka pietruszki1/2 pęczku
szczypiorku1 łyżka
sezamu1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżeczka
oleju kokosowegopieprzMakaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 5 minut.Resztę składników szykuję sobie przed rozpoczęciem smażenia. Potrawę dosyć szybko się szykuje i część składników wrzuca się jeden po drugim.Ucieram
imbir na tarce o małych oczkach,
czosnek zgniatam,
paprykę kroję w drobną kostkę,
natkę pietruszki oraz
szczypiorek siekam.Osobiście bardzo lubię
natkę pietruszki, więc na porcję dla dwóch osób dodałam cały pęczek. Oczywiście każdy może dać według własnych upodobań.
Imbir podsmażam na
oleju kokosowym. Cały czas mieszam. Po około 2 minutach dodaje
czosnek, chwilkę go smażę (ciągle mieszając) i dodaje
krewetki. Całość smażę znowu około dwóch minut (moje
krewetki były wcześniej ugotowane a później zamrożone i przed samym gotowaniem je rozmroziłam). Cały czas mieszam.
Dodaję
paprykę i smażę 5 minut. Po tym czasie, dorzucam
makaron ryżowy,
sezam i sos (sok z połowy
cytryny i łyżeczka
oleju sezamowego).
Pieprzę całość i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję
natkę i
szczypiorek. Gdy już wszystko ładnie będzie wymieszane ściągam z gazu.Porcja na 2 osoby.