Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4(1 głos )4
01 4admin4 / 5 starsNaleśniki
ryżowe z
wędzonym łososiem i
ogórkiemSpring rolls z
wędzonym łososiem.Lekka przekąska na zimno, rodzaj sałatki z
ogórkiem i
miętą, zawiniętej w plasterek
łososia i naleśniki
ryżowe. Można przygotować wcześniej i trzymać pod wilgotną czystą ściereczką do czasu podania.Składniki4 sztukinaleśniki
ryżowe o średnicy około 20 cm4 plasterki
wędzonego łososia40 g
makaronu pszennego Somen lub
ryżowego1 filiżanka posiekanego w kosteczkę świeżego
ogórka1
papryczka chilli, oczyszczona z nasion i drobno posiekana2 łyżki posiekanej
mięty4
szczypiorki do związania naleśnikówPrzygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, pokroić na desce na 3 części, wymieszać z
ogórkiem,
papryczką chilli,
miętą.Naleśniki
ryżowe maczać w gorącej wodzie (około 30 sekund) i wykładać na wilgotną i czystą ściereczkę, po dwa naleśniki jeden na drugim.Na wierzchu położyć po plasterku
łososia,
makaron z
ogórkiem i zawinąć naleśniki. Najpierw zwijam jeden bok, później zakładam do środka boki, następnie zawijam środek do końca. Naleśniki same się sklejają, ale gdyby nieco podeschły, można zwilżyć lekko
wodą. Zawiązać
szczypiorkiem.Przykryć wilgotną czystą ściereczką aby nie obeschły do czasu serwowania. Podawać z
sosem sojowym w oddzielnej miseczce. Naleśniki najlepiej jeść palcami maczając w sosie.Propozycja podania
sos sojowy do maczania lub ciemny
ocet ryżowy