Wykonanie
Nie mam pojęcia dlaczego zrobienie domowego sushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na
mieście. Moja wersja jest zdecydowanie spolszczona i brak w niej surowej
ryby, ale taka odpowiada mi najbardziej.
200g
ryżu do sushi4 arkusze
nori1/2
ogórka szklarniowego4 plasterki
sera4 gałązki
szczypiorku150g
łososia wędzonego3 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1.
Ryż dokładnie myjemy i płuczemy pod zimną
wodą pocierając ziarna w dłoniach. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy 1,5 szklanki
wody, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, nie mieszając
ryżu. Po tym czasie wyłączamy gaz, pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę, studzimy.2. Przygotowujemy zaprawę do
ryżu mieszając ze sobą
ocet ryżowy,
sól i
cukier. Pozostawiamy do momentu aż składniki się połączą. Wlewamy do
ryżu, dokładnie mieszamy.3.
Ryż dzielimy na 4 części, każdą część rozkładamy na jednym arkuszu
nori. Układamy wydrążone z gniazd nasiennych kawałki
ogórka,
szczypiorek, pokrojony w paski
żółty ser i
wędzonego łososia. Zwijamy możliwie jak najciaśniej. Kroimy na kawałki i o szerokości około 1 centymetra.4. Podajemy z
sosem sojowym i wasabi.