Wykonanie
Pokochałam sushi.
Składniki:-
wędzony łosoś-
ogórek świeży- czarny
sezam-
ryż do sushi-
imbir marynowany-
sos sojowy- pasta wasabi-
ocet ryżowy- liście alg
morskich* mata bambusowaOsobiście kupiłam cały zestaw do robienia sushi w którym były wszystkie potrzebne składniki.http://images.okazje.info.pl/p/inne/1767/food-project-zestaw-do-sushi.jpgPrzygotowanie:Przygotowanie samodzielnie sushi wcale nie jest takie trudne, jeżeli kupujecie cały zestaw macie dokładnie opisane jak je wykonać jeśli nie to krótko opiszę jak to zrobiłam. Gotujemy
ryż aby stworzyła się gęsta "papka". W tym czasie kroimy
łososia w paski zaś
ogórka dzielimy na 4 ćwiartki w kształcie długich pasów. gdy
ryż się ugotuje i lekko ostudzi dolewamy do niego
ocet ryżowy i mieszamy aby dokładnie się z nim połączył. Na macie bambusowej rozkładamy liść algi morskiej następnie wykładamy na nią warstwę
ryżu omijając końce algi ( aby łatwiej było zawinąć ). Teraz na brzegu układamy wzdłuż pas
ogórka oraz paski
łososia. posypujemy czarnym
sezamem i zaczynamy zawijać całość przy pomocy maty. Gdy powstaniem nam rulon kroimy go na mniejsze kawałki. Podajemy z
sosem sojowym, pastą wasabi, przegryzając w
między czasie
imbirem marynowanym.Smacznego :)