Wykonanie
Nie ma chyba tygodnia żebyśmy nie jedli w pracy sushi. Wystarczy zapytać "zamawiamy dziś sushi?" i już wszyscy rzucają się do Internetu w poszukiwaniu zestawu dla siebie.
Powiem szczerze, że sushi robione domowym sposobem niewiele różni się od takiego zamawianego. Oczywiście, w takim z knajpy mamy większe spektrum składników, wszystko pięknie opakowane, no i kształt rolek jakby ładniejszy :) Ale za to robiąc sushi w domu możemy rolować wspólnie z przyjaciółmi co bardzo polecam, bo to świetna forma spędzania razem czasu. I oczywiście w domowym mamy pewność co do jakości składników z których przygotowujemy nasze sushi.Potrzebujesz:150 g
łososia wędzonego pokrojonego w cienkie paseczki,1
awokado pokrojone w długie wąskie paski,1/2
ogórka świeżego pokrojonego w słupki (po uprzednim usunięciu pestek ze środka),1 szklanka
ryżu do sushi (mierzony przed ugotowaniem),1 opakowanie
Nori (płaty prasowanych alg
morskich),
ocet ryżowy,marynowany
imbir,pasta wasabi,
sos sojowy,czarny
sezammata bambusowa do zawijania sushippałeczkiWykonanie:
Ryż do sushi płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą
wodą. Następnie przekładamy go do garnka i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (pamiętajcie o dodaniu
octu ryżowego!). Gotowy
ryż pozostaw do całkowitego wystudzenia.Na
stole lub desce układamy matę
bambusową do rolowania sushi, kładziemy na niej płat
nori. Do małej miseczki wlewamy
wodę i odrobinę
octu ryżowego. Moczymy w miseczce końce naszych palców – rozkładany
ryż nie będzie kleił nam się do rąk. Na całej powierzchni
nori rozkładamy cienką warstwę
ryżu, następnie na dolnym brzegu algi układamy pasek zrobiony z pokrojonego
ogórka,
awokado oraz kawałki
łososia.
Przed dodaniem składników możesz posypać
ryż czarnym
sezamem. Całość mocno zwijamy w rulon. Gotowe rolki kroimy
ostrym nożem w 3 cm kawałki.
Do niewielkich miseczek wyłóż osobno: wasabi, marynowany
imbir i
sos sojowy. Podawaj z sushi.
Smacznego!