Wykonanie
Temari to ozdobne kule. Ich pierwowzoru używano w VII wieku do gry w piłkę. W okresie Edo (1600-1868) poswatała ich bardziej zdobna, kobieca wersja wyrabiana z bawełnianych i jedwabnych nici. Temari zushi zaś, to niewielkie okrągłe kuleczki z dodatkami, taka elegantsza wersja nigiri zushi .
Mówi się, ze wywodzą się z Kioto i początkowo podawano je geiszom oraz
maiko, które ze względu na makijaż nie mogły jeść dużych kawałków jedzenia. Dziś temari zushi jest bardzo popularne także poza Japonią. Świetnie nadają się na przyjęcia, jak i do spakowania do pudełek lunchowych.
ryż przygotowany tak, jak do sushi (ewentualnie można użyć świeżo ugotowanego
ryżu)plastry surowego lub
wędzonego łososiaawokadoszczypioreksos sojowyfolia spożywczaOdrywamy kawałek folii spożywczej. Na folii na środku układamy kawałek
ryby lub
awokado pokrojone w cienkie plastry. Na składnik nakładamy łyżkę
ryżu i zawijamy w folię tworząc kulkę. Nadajemy temari zushi ładny kształt i odkładamy obok (w folii). Kiedy wszystkie kulki są już gotowe zdejmujemy z nich folię, układamy je na talerzu i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Podajemy z
sosem sojowym.