Wykonanie
Sushi
jadłam już raz wykonane przez naszego kolegę i tamto było mistrzowskie :) Przyznam, że trochę się bałam najpierw gotowania
ryżu, a
potem zwijania. Okazało się jednak, że nie jest to aż takie straszne, wystarczy dobrze moczyć ręce. Oczywiście moja wersja nie należy do popisowych wykonań (według mnie dałam za dużo
ryżu i za mało warzyw czy
ryby), ale jak na pierwsze zawijanie chyba jest przyzwoita. Opinie były różne , od "niedobre" poprzez "da się zjeść" do "mogłabym tak jeść".Przepis dodaję do akcji Grumków.
Składniki:375 g
ryżuogórekawokado6 listków suszonych alg
morskichpasta wasabi
wędzony łosośimbir do sushi
sos sojowypaluszki
krabowe, czy inne dodatkiWykonanie:Przygotowanie
ryżu:Wypłucz
ryż w wodzie i odlej
wodę. Delikatnie przemieszaj
ryż. Ponownie wypłucz
ryż w wodzie i
wodę odlej. Jeszcze raz przemieszaj
ryż. Przepłucz
ryż jeszcze 2
razy już bez mieszania po odlaniu
wody. Zalej
ryż wodą i pozostaw na 20-30 minut. Odcedź namoczony
ryż przez sito i wsyp do garnka o grubym dnie. Dolej
wodę (tyle ile było suchego
ryżu) i przykryj pokrywą. Wstaw na nagrzany palnik do chwili zagotowania. Zamieszaj
ryż, ponownie przykryj pokrywą i przestaw na inny palnik ustawiony na minimalny ogień. Podgrzewaj 15 minut bez podnoszenia pokrywy, aby nie odparować
wody. Zdejmij garnek z palnika i nie odkrywaj go przez kolejne 15 minut. Przygotuj zaprawę do
ryżu: 9 łyżek
octu ryżowego, 5-7 płaskich łyżek
cukru, 2 płaskie łyżeczki
soli. Dodaj zaprawę i wymieszaj. Letni
ryż ułóż na 2/3 powierzchni lista alg
morskich (listek kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu). Na środku
ryżu posmaruj wzdłuż cienką warstwę pasty wasabi i ułóż na niej paski
ogórka (średnica ok. 5 mm), paski
awokado i
rybę. Zawiń przy pomocy maty bambusowej i pokrój na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm.
Do podania sushi podajemy
sos sojowy do zamaczania i marynowany
imbir, który ma za zadanie oczyścić
kubki smakowe pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi.
/wydrukuj przepis/