ßßß Cookit - przepis na Sushi

Sushi

nazwa

Wykonanie

Sushi jadłam już raz wykonane przez naszego kolegę i tamto było mistrzowskie :) Przyznam, że trochę się bałam najpierw gotowania ryżu, a potem zwijania. Okazało się jednak, że nie jest to aż takie straszne, wystarczy dobrze moczyć ręce. Oczywiście moja wersja nie należy do popisowych wykonań (według mnie dałam za dużo ryżu i za mało warzyw czy ryby), ale jak na pierwsze zawijanie chyba jest przyzwoita. Opinie były różne , od "niedobre" poprzez "da się zjeść" do "mogłabym tak jeść".
Przepis dodaję do akcji Grumków.
Składniki:
375 g ryżu
ogórek
awokado
6 listków suszonych alg morskich
pasta wasabi
wędzony łosoś
imbir do sushi
sos sojowy
paluszki krabowe, czy inne dodatki
Wykonanie:
Przygotowanie ryżu:
Wypłucz ryż w wodzie i odlej wodę. Delikatnie przemieszaj ryż. Ponownie wypłucz ryż w wodzie i wodę odlej. Jeszcze raz przemieszaj ryż. Przepłucz ryż jeszcze 2 razy już bez mieszania po odlaniu wody. Zalej ryż wodą i pozostaw na 20-30 minut. Odcedź namoczony ryż przez sito i wsyp do garnka o grubym dnie. Dolej wodę (tyle ile było suchego ryżu) i przykryj pokrywą. Wstaw na nagrzany palnik do chwili zagotowania. Zamieszaj ryż, ponownie przykryj pokrywą i przestaw na inny palnik ustawiony na minimalny ogień. Podgrzewaj 15 minut bez podnoszenia pokrywy, aby nie odparować wody. Zdejmij garnek z palnika i nie odkrywaj go przez kolejne 15 minut. Przygotuj zaprawę do ryżu: 9 łyżek octu ryżowego, 5-7 płaskich łyżek cukru, 2 płaskie łyżeczki soli. Dodaj zaprawę i wymieszaj. Letni ryż ułóż na 2/3 powierzchni lista alg morskich (listek kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu). Na środku ryżu posmaruj wzdłuż cienką warstwę pasty wasabi i ułóż na niej paski ogórka (średnica ok. 5 mm), paski awokado i rybę. Zawiń przy pomocy maty bambusowej i pokrój na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm.
Do podania sushi podajemy sos sojowy do zamaczania i marynowany imbir, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06/Sushi.html